Hastanın entübe olması ne demek, entübe hasta nedir?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından her gün düzenli olarak yapılan vaka ve ölüm sayılarını bildiren son dakika açıklamasında, yoğun bakımda olan hasta sayısı ile entübe hasta sayısı verilerine de yer veriliyor. Bu da “Entübe nedir, ne demektir? Entübe hasta ne demek?” sorularının araştırılmasına sebep oluyor. Bilindiği üzere corona virüsü kaynaklı covid-19 hastalığı semptomlarını ağır yaşayan kişilerde nefes darlığına bağlı olarak solunum sıkıntısı problemi yaşanıyor. Entübe, solunum problemi yaşayan hastalara uygulanan bir yöntem olmakta birlikte tedavi sürecinin tümü entübasyon süreci olarak tanımlanıyor. İşte solunum yollarındaki probleme bağlı olarak gelişen nefes alışverişlerindeki sıkıntı gidermek amacıyla uygulanan entübe tam olarak nedir, ne demektir sorusunun detaylı cevabı. Entübe edilen hasta iyileşir mi?
Ülke gündemini fazlasıyla meşgul eden corona virüsü ile ilgili son dakika haberleri yakından takip edilirken salgın dolayısıyla adını sık duymaya başladığımız terimlerin anlamları da araştırılıyor. Bu terimlerden bir tanesi de entübe. Entübe etmek olarak bilinen entübasyon sürecinde nasıl bir tedavi uygulanıyor? Hasta adına solunum yetersizliği riski oluşmaması adına uygulanan bir yöntem olarak entübe nedir, ne demektir? Entübe edilen hasta iyileşir mi? İşte entübasyon süreci ile ilgili tüm detaylar…
ENTÜBE NEDİR, NE DEMEKTİR? ENTÜBE HASTA İYİLEŞİR Mİ?
Corona virüsü salgını nedeniyle pek çok terim merak edilmeye başlandı. Özellikle corona belirtileri arasında yer alan nefes darlığı probleminin ardından entübe nedir, ne demektir sorusunun yanıtı merak ediliyor. Bu bağlamda; entübe hasta nedir, entübasyon işlemi nasıl yapılır?
ENTÜBE NEDİR?
Entübasyon, solunumun veya solunum yolunun güvenliğinin bozulması ya da bozulma riskinin oluşması durumunda hava yolunun korunması, devamlı havalandırma sağlanması, gerekirse ilaç verilmesi amacıyla, suni solunuma geçmek için laringoskopi veya özel aparatlar yardımıyla solunum yoluna ağız ya da burun yoluyla özel bir tüp yerleştirilmesi işlemidir.
Kendi kendine yeterli soluk alamama durumu olarak da tanımlanabilen solnum yetmezlikli hastaları solunum cihazına bağlayabilmek için ağızdan nefes borusuna ulaşan bir boru takmak gerekir. Bu boru takma işlemine "entübasyon" denir.
Ayrıca pek çok ameliyatta, ameliyatı yapabilmek için hastayı uyutmak ve kaslarını gevşetici ilaçlar vermek gerekir. Bu ilaçlar hastanın kendi kendine nefes almasına engel olduğundan ameliyat süresince hastanın solunum cihazına bağlanması ve bunun için de entübe edilmesi gerekir.
ENTÜBE EDİLEN HASTA İYİLEŞİR Mİ?
Entübasyon işlemi esnasında hastanın rahatsız olmaması, refleks olarak öksürmemesi için hastaya uyuşturucu ilaç verilerek uyutulur. Ancak hastalığın sebebine ya da durumuna göre uyuşturucu ya da uyutucu ilaç sürekli olarak verilebilir veya tamamen kesilebilir. Entübe edilmiş hasta uyanık iken çevresi ile işaret ya da yazışarak iletişim kurabilir.
Hastanın solunum yetmezliğine yol açan sebeplerin ortadan kalması ve hastanın kendi başına yeterli miktarda nefesi alır hale gelmesi ile entübasyon işlemi sonlandırılarak vücuduna ağız ya da burundan takılan solunum cihazı çıkartılır.
Hastanın entübe olduğu süreç ne kadar uzun sürerse hastada ek sorunlar çıkma ihtimali giderek artar ve bununla birlikte ekstübasyon işlemi o kadar zor hale gelir. Ancak entübasyon süresinin kısa sürmesi bir tercih değil, hastanın durumunun düzelmesi ile bağlantılı bir durumdur. Hekimler entübasyon süresini kısa tutmak için çaba gösterirler.
Entübe edilmiş hastalar suni solunum cihazında 22 günden fazla kalabilir bu hastalarda trakeostomi dediğimiz uzun süreli entübasyon yöntemine geçilmesi uygun görülebilir.
Kaynak:Sabah
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.