Hastaların 'prospektüs' sıkıntısı

Hastaların 'prospektüs' sıkıntısı
Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ali Savaş Çilli, piyasadaki bazı ilaçların, farklı hastalıkların tedavisinde kullanılabilmesine rağmen, SGK'nın bu ilaçların ödemesini yapmadığını söyledi...

Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ali Savaş Çilli, piyasadaki bazı ilaçların, farklı hastalıkların tedavisinde kullanılabilmesine rağmen, bu bilgilerin prospektüslerde yer almaması nedeniyle, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödemesinin yapılmadığını söyledi.

Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ali Savaş Çilli, ilaç firmalarının ürettiği ve piyasada satışa sunulan tüm ilaçların kutusunun içinde, ilacın hangi tanılarda kullanılabileceğini gösteren prospektüs bilgileri bulunduğunu söyledi.

Zaman içinde yapılan araştırmalarda ilaçların, farklı ve daha önce bilinmeyen tanılarda da kullanılabileceğine yönelik sonuçlar elde edildiğini ifade eden Çilli, 'Bu bilimsel raporlar çerçevesinde hekimler de ilaçları, prospektüsünde yer alan hastalıkların dışında da reçeteye yazıyor' dedi.

Çilli, piyasadaki bazı ilaçların, farklı hastalıklar için kullanılabilmesine rağmen, prospektüsünde yer almaması nedeniyle, SGK tarafından ödemesinin yapılmadığını belirterek, şunları kaydetti:

'Bu nedenle, birçok hasta ve yakını, eczaneye gittiğinde bu ilaçları SGK ödemediği için alamıyor. Örneğin biz bazı depresyon ilaçlarını, depresyon tanısı dışındaki hastalara da önerebiliyoruz. Ancak ilaç firmaları, çeşitli gerekçelerle ilaçların yeni tespit edilen kullanım alanlarını prospektüsüne geçirmiyor, ekletmiyor. Bunun sonucunda da eczaneye giden hasta ve yakınları, ilaç, reçetedeki tanıyla uyum sağlamadığı için hekimin uygun gördüğü ilacı alamıyor. Vatandaşların mağdur olduğu yönünde meslektaşlarımızdan yoğun şikayet alıyoruz.'

İlacın, prospektüste kullanım alanları belirtilen hastalıkların dışında kullanılması gerektiğinde, her hasta için bir form doldurularak Sağlık Bakanlığına başvurulması gerektiğini anlatan Doç. Dr. Çilli, bu yöntemin oldukça zaman aldığı için tercih edilmediğini bildirdi.

SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN BAKANLIĞA BAŞVURDULAR

Sorunun çözümü için dernek olarak Sağlık Bakanlığına başvurduklarını dile getiren Çilli, şöyle devam etti:

'Farklı hastalıklarda da kullanılabilmesini önerdiğimiz ilaç listesinin büyük bölümü Sağlık Bakanlığınca kabul edildi, fakat SGK halen yayınlanan bu ilaçların ödemesini kabul etmiyor. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü bu listeyi büyük ölçüde kabul etti ve internet sitesinde yayınladı. Fakat SGK, Bakanlığın kullanılmasına izin verdiği ilaçları kabul etmiyor. Bu durumdan özellikle hasta ve yakınları mağdur oluyor. Dolayısıyla, sorunun çözümünü bekliyoruz.'

Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazmi Zengin de söz konusu 'Prospektüs' sorununun sadece psikiyatride değil, tüm branşlarda söz konusu olduğunu iddia etti.

Teknoloji ve bilim ilerledikçe daha etkili ilaçlar üretildiğini dile getiren Zengin, ancak bu ilaçların prospektüsünde kullanım alanları tam olarak yazılı olmadığı için hastaların zor duruma düştüğünü dile getirdi.

Bu haber toplam 4411 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.