Hamilelik Stresinin Vahim Sonuçları Var

Hamilelik Stresinin Vahim Sonuçları Var
Araştırmalar, hamilelik sırasında strese maruz kalmanın, hamileliğin 17. haftasından itibaren bebeğin beyin gelişimini etkilediğini gösteriyor.

Hamilelikte yaşanan stres hem anneyi hem de bebeği olumsuz etkiliyor. Uzman Psikolog Ayben Ertem, araştırmalara göre hamilelik sırasında strese maruz kalan kadınların hamileliklerinin 17. haftasından itibaren bebeklerinin beyin gelişiminin etkilendiğini söylüyor.

Ertem, "Annenin kortisol hormonu plasentayı aşıp ceninle buluşabiliyor. Imperial College ve Rochester Tıp merkezinde yapılan çalışmalara göre, annenin hamileyken yaşadığı stres plasentada değişiklik yaratıyor ve bu da bebeğin nörogelişimini etkiliyor" diye konuşuyor.

STRES ÖLÜ DOĞUMA SEBEP OLABİLİR!

Sağlık-Yaşam dergisine konuşan Uzman Psikolog Ayben Ertem, anne stresinin bebek üzerindeki etkileri ile ilgili araştırmalara şu örnekleri veriyor:

"Klinik Endokrinoloji Dergisi'nde çıkan bir çalışmaya göre, hamile annedeki çok yüksek stres seviyesi bebeğin beyin fonksiyonlarını ve davranışlarını etkiliyor. Başka bir çalışmaya göre de annenin hamilelikteki stresi çocuğun hiperaktif olmasına, duygusal problemler ve davranış bozuklukları göstermesine sebep oluyor. 2000 yılında yapılan çalışmaya göre, annenin hamileliğin ilk 3 ayında yüksek strese maruz kalması, organların yapım aşamasında çocuğun konjenital anormallik ile doğmasında yüzde 50 oranında artışa sebebiyet verebiliyor. Stresin boyutu ölü doğum riskini de artırıyor.

ERKEN DOĞUMUN DA NEDENİ

Yüksek strese maruz kalan 8719 kadın üzerinde yapılan iki farklı çalışmada da 30 hafta stres yaşayan kadınların erken doğum yaptıkları gözlenmiş. 1. çalışmada kadınların34 haftadan önce 2. çalışmada ise 37 haftadan önce doğurdukları belirlenmiş. Imperial College'da yapılan bir başka çalışmada hamilelik ve sonrasında takip edilen kadınların çocuklarının 18 aylıkken genel gelişimleri test edildi. Oldukça basit temel ölçümlerin yapıldığı testte averaj 100 puandı. Anneleri hamileyken yüksek strese maruz kalan çocuklar 90 puan aldı. Imperial College'dan Prof. Dr. Glover'a göre, stres çocukların zihinsel gelişiminde belirgin derecede etkili."

HAMİLELİKTE STRESİ AZALTMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Uzman Psikolog Ayben Ertem, özellikle bebeğin gelişimi üzerinde önemli sakıncalar yaratan hamilelik stresini kontrol altında tutmak için yapılabilecekleri ise şöyle sıralıyor:

• Stresi azaltmak için ya yaşam stilinizi değiştirebilirsiniz ya da duygusal ve fiziksel olarak hissettiğiniz problemlerle başa çıkmaya çalışabilirsiniz. Başa çıkamayacağınızı düşünüyorsanız bebeğinizin de sağlığını düşünerek profesyonel yardım almaktan çekinmemelisiniz.
• Çalışan bir kadınsanız yaşam stilinizi tekrar gözden geçirmelisiniz. Çünkü yoğun iş yaşantısı, ev sorumlulukları ve seyahatler varsa bunları tekrar gözden geçirmekte fayda var.
• Hamilelik ilerledikçe fiziksel olarak da belli bir yük getireceğinden koşturmalı bir yaşam tarzı, uygunsuz beslenme size göre olmayacaktır. Düzenli bir beslenmenin yanında, düzenli egzersiz de yapın, yüzün veya yürüyün.
• Kendinize dinlenmek ve sakinleşmek için mutlaka zaman ayırın, yavaş ve derin bir şekilde diyaframdan nefes alıp vermenin ne kadar önemli olduğunu bilin.
• Vücudunuzu rahatlatın, mümkünse masaj yaptırın, iyi uyuyun. Uyumakta zorlanıyorsanız yatmadan önce rahatlama hareketlerinden faydalanabilirsiniz.

AİLE YAKINLARININ DA YARDIMI ŞART!

Hamile kadının yanı sıra eşi, ailesi ve yakın çevresine düşen sorumluluklar da var. Eşinizle, sevdiklerinizle, arkadaşlarınızla ve ailenizle iletişimi her zaman açık tutun, özellikle de eşinizle. Eşiniz, hamilelik gibi bir duyguyu yaşamadığı için sizin ne hissettiğinizi ya da ne beklediğinizi anlamayabilir. Dolayısıyla bunu ona sizin anlatmanız gerekir, neler hissettiğinizi, isteklerinizi, beklentilerinizi, korkularınızı, kaygılarınızı aile üyeleriyle paylaşın. Eşinize ya da ailenize neler hissettiğinizi ve nasıl bir yardım beklediğinizi anlatırsanız, işiniz kolaylaşır, sağlıklı iletişim olmadan oturup beklentiye girmeniz sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Unutmayın ki eşiniz de sizinle beraber kaygılar, korkular yaşıyor olabilir. Özellikle de ilk çocukta bu çok doğaldır, doğru iletişimle bunu aşabilirsiniz. Günlük düzenli egzersizlerinize, yürüyüşlerinize eşinizi de dahil edebilirsiniz.

BABA ADAYININ YAKLAŞIMI ÇOK ÖNEMLİ

Hamile kadınlar düzenli ve sağlıklı beslenirken eşlere düşen önemli görevlerden biri de eşin ya da partnerin buna mümkün olduğunca ayak uydurmasıdır. Alkol, sigara ve sağlıksız yiyecekleri hamile eşin yanında tüketmemek önemli bir destek unsurudur. Beraber sağlıklı besinler tüketmek, hamile eş için de bir motivasyon olacaktır. Vücut, özellikle boyun ve sırt ve ayak masajı hamile kadınları oldukça rahatlatır, bu konuda eşlerin desteği alınabilir. Doğum sırasında ve sonrasında neler yapılacağı ile ilgili konuşmak, hamile eşi panikletmemek adına her şeyi önceden planlamak ve son dakikaya bırakmamak oldukça önemlidir."

NTV

Bu haber toplam 4919 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.