Göç mağduru kadınlara psikolojik destek
Diyarbakır’ın Sur ilçe belediyesi Kadın Destek Merkezi (KADEM), ilçede yaşayan kadınlara verdiği psikolojik danışmanlık desteği yanında, “aile içi iletişiminde çocuk” adlı seminer verdi.
KADEM tarafından Hasırlı Çamaşır Evi’nde düzenlediği seminere Sur içinde yasayan kadınlar, psikolog Ömer Ekinci ile Sur Belediyesi Strateji Geliştirme müdürü ve kadın destek merkezi sorumlusu Leyla Sime Durmaz katıldı.
Mayıs ayı itibariyle faaliyetlerine başlamış olan Kadın Destek Merkezi’nin hedefinin Sur içinde yaşayan göç mağduru, yoksul ve dezavantajlı kadınların sosyo-ekonomik hayat standartlarını yükseltmek ve sosyal yaşama entegrasyonunu sağlamak olduğun kaydeden Durmaz, “Hepimizin bildiği gibi toplum kadınlara çok şey borçludur; dilimizin, kültürümüzün bu günlere gelmesini sağlayan Kürt kadınıdır. Kadınlar gelecek demektir. Kadının toplumdaki gerçek kimliği ve rolünü kazanabilmesi için verdiği mücadele çok önemlidir. Kürt kadını gerek sosyal, gerek ekonomik gerekse siyasal alanda hak ettiği yeri ve rolü alabilmesi için ve daha da önemlisi; kadının özgürleşebilmesi için eğitimli ve donanımlı olması şart. Eğitimli kadın özgürleşir, özgür kadın özgür toplumu yaratır” dedi.
Durmaz, yoksulluk ve yoksunluktan yeterince nasibini almış olan Kürt kadınlarının yaşadıkları ve içinde bulundukları olumsuz koşulların yarattığı psikolojik travma sonrası tahribatın bir nebze olsun onarılması amacıyla psikolojik danışmanlık hizmeti vermeyi uygun bulduklarını söyledi.
Seminerde konuşan psikolog Ömer Ekinci de, çocuğa karşı aile tutumları, kardeş ilişkileri, iletişim becerileri, çocuğun gelişimi ve ihtiyaçları konularında açıklama yaparak, bir çocuğu ekmekle büyütebileceğini ama sevgisiz büyütülmeyeceğini belirterek, “Bir çocuğun psikolojik gelişim ihtiyacında en önemli ve ilk koşul sevgidir. Siz istediğiniz kadar çocuğunuzu iyi besleyin, ihtiyaçlarını karşılayın sevginizi vermediğiniz takdirde çocuğun gelişiminde mutlaka bir eksiklik olacaktır. Sevgisiz büyüyen çocuklarda, konuşma, yürüme, iletişim kurma ve zeka geriliğine kadar sorunlar yaşanır. Sevgisiz büyüyen çocuklar sosyalleşme anlamında topluma yarar sağlamasını bir kenara bırakalım, suça sürüklenmeye kadar gidebilir. Bu da bireyin toplumla bütünleşmesi acısında olumsuz bir dinamik olarak karşımıza çıkar “ dedi.
ANF NEWS AGENCY
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.