Facebook'un Yararları Ve Zararları

Facebook'un Yararları Ve Zararları
Bir psikologun yaptığı bu açıklamalar, tüm zamanını Facebook'ta geçirenleri çok düşündürecek!

Sosyal ağların ve özellikle Facebook'un insanlar üzerindeki etkisini göstermek isteyen birçok araştırma yapıldı. Bu yapılan araştırmalardan sonra Los Angeles Times'a konuşan Psikolog Larry Rosen da sosyal ağlarda çok zaman geçiren çocuklar için ailelerine uyarıda bulundu.

Yaklaşık 20 yıldır teknolojinin insanlar üzerindeki etkisini araştıran Rosen, video oyunları ve internet gibi teknolojileri çok kullanan çocukların diğerlerine nazaran daha fazla uyku problemi, karın ağrıları ya da depresyon sorunu yaşadığını belirtiyor. Konu Facebook kullanan çocuklara geldiğinde ise, Rosen Facebook'ta çok vakit geçiren çocukların narsist davranış içerisine girdiğini belirtiyor.

Rosen yalnızca çocukların değil her yaştan kullanıcının Facebook'tan etkilendiğini ve onu ne kadar çok kullanırlarsa o kadar çok alkol tüketimine ya da paranoya gibi sorunlara eğilimlerinin arttığının belirtiyor.

Facebook özellikle orta yaş ve üstü için nostaljik faydalar sağlıyor, birçok insan ünlü sosyal platform sayesinde dostluklarını sürdürüyor ama genç yaşında Facebook kullananlar ne durumda? Facebook'un gençler için yararları ve zararları Amerikan Psikiyatri Derneği(APA) Konferansı'nda Prof. Dr. Larry Rosen tarafından aktarıldı.

Rosen'ın yaptığı araştırma genel olarak hem yararlar hem de zararlar olduğunu işaret ediyor.                  

İşte o yararlar ve zararlar:       

  • - Facebook ve video oyunlar ile çok fazla vakit geçiren çocuklarda daha fazla uyku ve kaygı problemleri, depresyon ve mide ağrıları görülüyor. 
  • - Facebook'ta fazla zaman geçiren ergenlik dönemindeki gençlerde daha çok psikolojik bozukluklar, asosyal davranışlar ve saldırgan hareketler gözleniyor.
  • - Teknolojiye daha bağlı olan öğrenciler, daha fazla okuldan kaçma eğiliminde oluyor.
  • - Facebook'u daha çok kullanan insanların, alkol kullanma oranı da daha yüksek oluyor.      
    Sosyal platformlardaki hesaplarını çok sık kontrol eden öğrencilerin akademik performansları daha düşük oluyor.
  • - Ayda 2000'den fazla kısa mesaj gönderen gençler aileleriyle iletişimde daha çok problem yaşıyor.
  • - Facebook öğrenim amacıyla kullanıldığında oldukça faydalı olabiliyor.

Rosen ayrıca, ailelerin herhangi bir yolla çocuklarının sosyal platform kullanımlarını gizli biçimde takip etmelerini imkansız olarak görüyor. Rosen bu noktada esas çözümün karşılıklı konuşarak anlaşma olarak gösteriyor. Çocuğunu dinleyen ailelerin çocuk yetiştirme konusunda en önemli noktalardan birini başarmış olacağını söylüyor.

Bu haber toplam 30248 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum