1. HABERLER

  2. MAKALELER

  3. DSM-5 Panik Bozukluk Şiddet Ölçeğinin Değerlendirilmesi

DSM-5 Panik Bozukluk Şiddet Ölçeğinin Değerlendirilmesi

DSM-5 Panik Bozukluk Şiddet Ölçeği Çocuk FormununTürkçe Geçerlik ve Güvenirliği üzerine olgusal bir değerlendirme

A+A-

Amaç: Bu çalışmada DSM-5 Panik Bozukluk Şiddet Ölçeği Çocuk Formu Türkçe sürümünün güvenilirliği ve geçerliliğinin çalışılması amaçlanmıştır.

Yöntem: Araştırma grupları çocuk psikiyatri kliniğinde tedavi gören panik bozukluğu tanısı alan 34 hasta ile ortaokul ve lise öğrencilerinden oluşan 100 sağlıklı gönüllüden oluşmaktadır. Panik Bozukluk Şiddet Ölçeğinin yanı sıra Çocukluk Çağı Anksiyete Tarama Ölçeği kullanılmıştır.

Bulgular: Güvenilirlik analizlerinde Cronbach alfa iç tutarlılık katsayısı 0.912 ve madde- toplam puan bağıntı katsayıları0.520 ile 0.810 arasında saptanmıştır. Test- yeniden test bağıntı katsayısı r=0.562 olarak hesaplanmıştır. Yapı geçerliliğinde varyansın %56.9’unu açıklayan bir faktörelde edilmiştir. Birlikte geçerlilikte Çocukluk Çağı Anksiyete Tarama Ölçeği ile yüksek düzeyde (r=0.702) bağıntı göstermiştir. ROC çözümlemesinde eğrinin altında kalan alan0.947’dir.

Sonuç: DSM-5 Panik Bozukluk Şiddet Ölçeği Çocuk Formu

Türkçe sürümünün hem klinik uygulamada hem araştırmalarda güvenilir ve geçerli biçimde kullanılabileceği gösterilmiştir.

Çalışmanın PDF uzantılı tam sürümü için tıklayınız

Bu haber toplam 8277 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.