DSM-5 'in Oluşturulması Sürecine Genel Bir Bakış

DSM-5 'in Oluşturulması Sürecine Genel Bir Bakış
DSM-5 Dosyası kapsamında hazırladığımız yazı dizisinin ilk makalesinde "DSM-5 Genel Açıklama: Geleceğin El Kitabı" konusunu ele aldık.

Çeviri: Filiz Özyaprak / Aktüel Psikoloji

DSM-5 Genel Açıklama: Geleceğin El Kitabı


Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı'nın (DSM) revize edilme süreci, 1999 yılında NIMH'da, Steven Hyman, MD (Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü'nün [NIMH] o dönemdeki direktörü), Steven M. Mirin, MD (Amerikan Psikiyatri Birliği'nin o dönemdeki tıbbi direktörü [APA])  ile David J. Kupfer, MD, (Psikiyatrik Tanı ve Değerlendirilmesine İlişkin Amerikan Psikiyatri Birliği Komitesi'nin o dönemdeki başkanı) arasında kısa bir görüşme ile başladı. Onlar psikiyatrik tanı ve sınıflandırmaya yönelik bilimsel dayanakları genişletmek için birlikte bir gündem üzerinde çalışmanın APA ve NIMH için önemli olduğuna inanıyorlardı. 

DSM-5 Araştırma Planlama Konferansı ilk olarak 1999 yılında, iki kuruluşun ortak sponsorluğu kapsamında araştırma önceliklerini belirlemek için toplandı. Katılımcılar arasında, aile ve ikiz çalışmaları, moleküler genetik, temel ve klinik nörobilim, bilişsel ve davranışsal bilim, ömür boyu gelişim ve engellilik üzerine çalışan uzmanlar mevcuttu. Yürürlükteki DSM-IV çerçevesinin ötesinde düşünmeye teşvik amacıyla, DSM-IV'ün geliştirilmesi ile yakından ilgilenen birçok katılımcı bu konferansa dahil edilmemiştir. Bu süreçte, katılımcılar birçok psikiyatrik bozuklukla ilişkili konuları kapsayan gelecekteki araştırmaları teşvik edecek ve ilave tartışmalarda yol gösterecek bir dizi rapora gereksinim duyulduğunu kabul etti. Gelişimsel konular, mevcut sistemdeki eksiklikler, engellilik ve  sakatlık, nörobilim, terminoloji ve çapraz-kültürel hususlara ilişkin gruplar da dahil olmak üzere planlamaya yönelik çalışma grupları oluşturuldu.  

2000 yılının başlarında, NIMH kuruluşundan Darrel A. Regier, MD, MPH, DSM-5 gelişimini koordine etmek ve APA'nın araştırma müdürü olarak hizmet etmek üzere görevlendirildi. Daha sonra 2000 yılı Temmuz ve Ekim aylarında, DSM-5'in araştırma gündemini belirleme, çalışma gruplarının üyelik sistemini planlayan öneriler ve yüz yüze ilk toplantıları gerçekleştirmek için ek konferanslar yapıldı.  Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) ile uluslararası psikiyatri topluluğunun irtibatlarını da içeren bu gruplar, "DSM-5 için Araştırma Gündemi"nde (2002, APA) yayınlanan bir dizi rapor geliştirdi. 2007 yılında, yine APA tarafından yürütülen ve yayınlanan "Psikiyatrik Tanıda Yaş ve Cinsiyet Değerlendirmeleri" kitabınıda içerilen ikinci bir dizi rapor geliştirildi.

APA, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Psikiyatri Birliği (WPA) liderleri, belirli tanı alanları için ek bilgi ve araştırma planlamasının gerekli olduğunu belirledi. Bu nedenle, 2002 yılında, Araştırma ve Eğitim için Amerikan Psikiyatri Enstitüsü (APIRE), Baş Araştırmacı olarak yönetim kurulu üyesi Darrel A. Regier, MD, MPH, ile belirli tanı alanlarının revizyonu için bilimsel dayanaklara ağırlık verecek bir dizi araştırma planlaması konferansının oluşturulması amacına yönelik NIMH'a bir hibe başvurusunda bulundu. NIMH, Ulusal Uyuşturucu Bağımlılığı Enstitüsü (NIDA) ve Ulusal Alkolizm ve Alkol Bağımlılığı Enstitüsü (NIAAA) desteğiyle 1.1  milyon dolarlık bir işbirliği anlaşması onaylandı.  

2004 ve 2008 yılları arasında, APIRE, üç NIH enstitüsü ve WHO temsilcilerinden oluşan bir yönlendirme komitesinin rehberliği altında 13 adet konferans yapıldı. Bu konferanslarda temsil edilen uzmanlık dünyaya yayıldı: Her konferans, hem ABD hem de başka bir ülkenin eş başkanları ve 397 katılımcının yaklaşık yarısının ABD dışından geldiği katılımcılarla gerçekleştirildi. Her konferansta, katılımcılar, ilgili literatürün incelenmesine istinaden belirli tanısal hususları ele alan makaleler hazırladı ve bu makaleler ile konferans tutanakları tahtında konuya ilişkin bir araştırma planı geliştirildi. Bu konferanslardan 11 tanesinin sonuçları, bugüne değin çift hakemli dergilerde veya Amerikan Psikiyatri Yayıncılık, A.Ş. (APPI) monografilerinde yayımlanmış olmakla birlikte, geriye kalanların 2011 ile 2012 yıllarında yayımlanması beklenmektedir. 13 konferansın tümünün bulguları DSM-5 Çalışma Kolu ve Çalışma Grupları ile Hastalıkların Uluslararası Sınıflandırılmasına yönelik revizyonlar geliştiren WHO için araştırmalarına önemli katkı sağlama amacıyla mevcut hale getirilmiştir.   

2006 yılında, DSM-5 gelişimini denetleme maksadıyla APA Başkanı Dr. Steven Sharfstein, çalışma kolu başkanı olarak Dr. Kupfer'i, başkan yardımcısı olarak ise Dr. Reiger'i görevlendirdi. Bu şahıslar, diğer APA liderleri ile birlikte, çalışma kolu için DSM-5 içeriğini oluşturmak üzere ilgili araştırma ve literatürü gözden geçirecek tanısal çalışma gruplarının başkanlık görevini de içeren ek üyeler aday gösterdiler. İlgili çalışma kolu adayları, potansiyel çıkar çatışmalarına yönelik teftiş edildikten sonra bu adaylar APA Mütevelli Heyeti tarafından onaylandı ve 2007 yılında ilan edildi. Buna karşılık, çalışma grup başkanları, çalışma kolu başkanı ve başkan yardımcısı ile birlikte, alanlarında öncü olarak gösterilen ve o dönemde çalışma grupları tarafından resmen aday olarak gösterilen bir sonraki APA Başkanları Dr. Pedro Ruiz ve Dr. Carolyn Robinowitz'i önerdiler. Tüm çalışma grup üyeleri de potansiyel çıkar çatışmalarına yönelik teftiş edildi, APA Kurulu tarafından onaylandı ve 2008 yılında ilan edildi.  

2007 yılı sonlarından bu yana, şahsen ve konferans çağrıları üzerine her çalışma grubu düzenli olarak toplanmaktadır. DSM-IV'ün güçlü ve sorunlu yanlarının incelenmesiyle ve bu inceleme ile araştırma soruları ve hipotezlerinin geliştirilmesiyle başlayan araştırmalar, literatür incelemelerinin detaylı araştırmaları ve mevcut verilerin analizleri ile devam etti.  Bilimdeki ilerlemelerin, hedef bazlı araştırma analizlerinin ve klinik uzmanlığının kapsamlı incelenmesine dayalı olarak, çalışma grupları taslak DSM-5 tanı ölçütleri geliştirmiştir. Onaylanan son DSM-5 versiyonunun, Mayıs 2013 yılında yayınlanması bekleniyor.

Çeviri Kaynağı: www.dsm5.org 

Makalenin orjinali için tıklayınız 


YASAL UYARI: Çevirisi Aktüel Psikoloji merkezince yapılan bu içerik kaynak göstermeksizin yayınlanamaz. İlgi sayfaya aktif bağlantı vermek suretiyle bu içeriği kullanabilirsiniz... Aktüel Psikoloji şeffaf bilgiyi ve bilgi paylaşımını destekler.

Bu haber toplam 11113 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum