1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Doktorlardan Horlama Uyarısı

Doktorlardan Horlama Uyarısı

Yrd. Doç. Dr. Kubilay Metin, horlamanın ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabileceğini ifade ederek horlamanın sigara ve alkol kullanan erkeklerde daha sık görüldüğünü belirtti.

A+A-

Medical Park Özel Uşak Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Baş- Boyun Cerrahisi Yrd. Doç. Dr. Kubilay Metin, horlamanın ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabileceğini ifade ederek horlamanın sigara ve alkol kullanan erkeklerde daha sık görüldüğünü belirtti.


Toplumda erişkin yaştakilerin yüzde 30 ile yüzde 40'ında horlama görüldüğünü ve horlamanın sadece sosyal bir sorun değil aynı zamanda ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden Dr. Kubilay Metin, horlamanın bir kader olmadığını ve tedavi edilebildiğini kaydetti. Horlama ve uyku apnesinin en fazla orta yaş üzeri erkeklerde, aşırı kilolu olanlarda, alkol ve sigara kullananlarda görüldüğünü de belirten Dr. Kubilay Metin, "Son yıllarda horlama ve apneye uygulanan cerrahi girişimlerde pek çok yenilik bu alanda tedaviye dahil olmuştur"dedi.


Horlamanın; burun ve özellikle boğaz bölgesindeki darlıklara bağlı olarak uyku esnasında meydana gelen sese denildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Kubilay Metin , "En çok orta yaş üzeri erkeklerde, aşırı kilolu olanlarda, alkol ve sigara kullananlarda görülen uyku apnesi, uyku laboratuarlarında yapılan testlerle tanısı konabilen bir rahatsızlık. Uykuda solunumun durması; beraberinde tansiyon değişiklikleri, kalp ritim bozuklukları, solunum bozuklukları ve kandaki oksijen düzeyinin belirli seviyelerin altına inmesiyle karakterize ediliyor.

Uyku apnesini hasta tek başına fark edemediği için çoğunlukla sorunun varlığı eşler ya da ailenin diğer üyeleri tarafından fark ediliyor. Horlamanın en önemli nedenleri; boğazdaki bademcikler, geniz eti ve dil kökü gibi dokuların aşırı büyük, yumuşak damağın sarkık ve küçük dilin uzun olması, obezite, kısa ve dar boyun sayılmaktadır.

Bu dokuların her nefes alış veriş esnasında titreşmesi horlamaya yol açmaktadır. Her dört erişkinden birinin sürekli olarak horladığı bilinen bir gerçektir. Horlamanın azalmasında kişisel önlemlerin artık yeterli olmadığını fark ettiğimizde bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulması gerekiyor"dedi.

 

Bu haber toplam 3632 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.