Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir?

Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir?
İstenmeyen gebeliklerin engellenmesi için kişiye uygun olan doğum kontrol yöntemlerinin kullanılması oldukça önemlidir. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu "Doğum Kontrol Yöntemleri" konusunda önemli bilgiler verdi.

İstenmeyen gebeliklerin engellenmesi için kişiye uygun olan doğum kontrol yöntemlerinin kullanılması oldukça önemlidir. Aksi halde, bir sene içerisinde %80 oranında gebelik oluşma riski mevcuttur. Ancak tercih edilecek doğum kontrol yönteminin mutlaka doktora danışılarak seçilmesi gerekmektedir.

1) Doğum kontrol hapı:

Doğum kontrol hapları, östrojen ve progesteron içermesi sayesinde yumurtlamayı engellemektedir. Doğum kontrol haplarının birçok avantajı vardır. Bunlar:

  • Adet kanamalarında azalma,
  • Düzenli adet görme,
  • Düzenli yumurtlama,
  • Rahim ve yumurtalık kanser riskinde azalma, olarak sayılabilir.

Ancak her kadının doğum kontrol hapı kullanması söz konusu değildir. Çeşitli durumlarda doğum kontrol hapları sakıncalıdır. Bu durumlar: damar tıkanıklığı olması, kalp ve damar hastalıkları, meme kanseri öyküsü ya da şüphesi, sigara kullanımı olarak sayılabilir.

2) Aylık iğne:

Aylık iğneler, östrojen ve progesteron hormonu içeren doğum kontrol yöntemidir. Yumurtlama ve döllenme engellenir. Bu sayede istenmeyen gebeliklerin önüne geçilir. Emziren anne adaylarının aylık iğne kullanması önerilmemektedir.

3) Üç aylık iğne:

Üç aylık iğne yalnızca progesteron içermektedir. Kas içerisinde enjekte edilir. Anne sütünü etkilemediği için emzirme döneminde kullanılabilir. İğneler kesildikten sonra yeniden gebelik oluşması dokuz ayı bulabilir.

4) Deri altı kapsülleri:

Deri altı kapsüller, progesteron içermektedir. Deri altı kapsülünün türüne göre üç ya da beş yıl boyunca istenmeyen hamileliklerden koruma özelliğine sahiptir. Başarılı bir doğum kontrol yöntemi olan deri altı kapsüller, cinsel hastalıklara karşı koruma sağlamamaktadır.

5) Rahim içi araçlar-spiral:

Spiral yani rahim içi araç, yaygın olarak kullanılan doğum kontrol yöntemidir. Döllenmeyi engeller ve gebelikten korur. Anne sütünü etkilemediği için emziren kadınların kullanmasında herhangi bir sakınca yoktur.

5) Prezervatif:

Prezervatif, cinsel hastalıklardan da koruyan bir doğum kontrol yöntemidir. İnce ve esnek kılıf şeklinde olan prezervatif, erekte olmuş penise takılmalıdır.

Kaynak: http://www.aliosmankoyuncuoglu.com/dogum-kontrol-yontemleri-nelerdir/
 

Kaynak:Aktüel Psikoloji

Bu haber toplam 5045 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.