Doğuda Solunum Sorunu Daha Yüksek
Uykuda solunum bozuklukları ve solunumun durması raratsızlığı olan 'Polisomnografi'nin Doğu'da her 100 kişiden 4'ünde görüldüğünü bildirildi
Uykuda solunum bozuklukları ve solunumun durması raratsızlığı olan 'Polisomnografi'nin Doğu'da her 100 kişiden 4'ünde görüldüğünü bildirildi. Uzmanlar, "İklim şartları ve yağlı gıda tüketimi uykuda solunumun durmasına önemli bir etken" dedi.
Halk sağlığı sorunları arasında önemli bir yeri olan uykuda solunum bozuklukları ve solunum durması rahatsızlıklarının Türkiye'de her 100 kişiden 3'ünde görüldüğünü ifade eden uzmanlar, Doğu'da bu oranın arttığını kaydettiler.
Genellikle aşırı kilolu, ileri yaşta bulunanlar, kalp hastaları, alkol ve sigara bağımlılarında görülen uyku bozuklukluğu ve solunum durmalarında iklim şartları ile yağlı gıdalarla beslenmenin de etken olduğunun dile getiren uzmanlar, Doğu'da yaşayan her 100 kişiden 4'ünde bu sorunun görüldüğünü anımsattı. Uykuda solunum durmasının tedavi edilebilir bir rahatsızlık olduğunu söyleyen uzmanlar, "Uykuda solunum bozukluğu ve solunum durması kişilerde ciddi problemlere yol açar.
Geceleri yaşanan soluksuzluk anları insanı oksijensiz bırakır ve hastalar, gündüz aşırı uyuma isteği, baş ağrısı, yorgunluk, verimsizlik ve karar vermede güçlük çekerler.
En önemlisi de bu belirtiler trafik kazalarına neden olur. Önemli olan rahatsızlığın kişi tarafından tespit edilmesidir. Geceleri aniden ter içinde uyanan, nefes alışverişi hızlanan kişiler mutlaka bir hekime görünmelidirler.
Özellikle ileri yaştakiler ve yüksek rakımda yaşayanlar yağlı gıdalardan uzak durmalıdırlar. Uykuda solunum bozuklukları ve solunum durması tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Uyku odası adı verilen ünitelerde 2-3 gece misafir edilen hastaların uyku sırasında beyin dalgaları, beden hareketleri, solunum ve kalp atışları incelenip, gereken tedavi uygulanır" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.