Depresyonunuz Atalarınızdan Miras Kalmış Olabilir

Depresyonunuz Atalarınızdan Miras Kalmış Olabilir
Depresyon, Anksiyete, Obessif Kompulsif Bozukluk, Biopolaritet, Panikatak gibi hastalıkların genetik faktörlere bağlı olduğu ve atalarınızdan miras kaldığı belirtiliyor.

Yapılan genetik araştırmalar, her geçen gün bilinen ve tedavisi zor olan hastalıkların genlerinin bulunmasını sağlıyor. 
 
Psikiyatri ve Psikoterapi Uzmanı Dr. İnci Şen, tıp sektöründe yapılan genetik araştırmaların hız kazandığını, birçok hastalığın tedavisinde önemli ve sevindirici gelişmeler yaşandığını belirtti. Psikiyatride de her geçen gün bilinen hastalıkların genlerinin bulunmasının, hastalığa özel etkin ilaçların üretileceğine ve tedavide ciddi güzel sonuçlar doğurabileceğine işaret ettiğini söyledi.  Dr. İnci Şen “ Bu ilerleme psikiyatride çok sık rastlanan birçok hastalık içinde geçerli; örneğin Depresyon, Anksiyete, Obessif Kompulsif Bozukluk, Biopolaritet, Panikatak gibi. bugün genetik haritasını, hastalık risklerini bilmek isteyenler, özellikle ailesinde genetik hastalık olanlar veya bu hastalıklara yeni yakalanıp bundan emin olmak isteyenler, kan analiziyle meraklarını ve endişelerini giderebilirler. Hasta gene sahip olduklarında da, yaşayış şekillerini düzenleyebilir, riski tamamen ortadan kaldırabilir veya en aza indirebilir” dedi.
 
Hem Manevi Hem Ekonomik Kazanç
 
Psikiyatri ve Psikoterapi Uzmanı Dr. İnci Şen, hastalıkların gen testleriyle nedenlerinin bulunması ilaçların Farmakogenetik analizle en iyi şekilde hastaya uygulanmasının tedavi edilemeyen hastalıklarda etkili olacağını ve ekonomiye büyük katkı sağlayacağını söyledi. Dr. İnci Şen, “Bu buluşların hastalar ve yakınları açısından ne büyük mutluluk olduğu ortada. Birde buna ekonomik yönden yaklaşacak olursak, şimdiye kadar müzmin ve iyileşemeyen hastalıkların ekonomiye getirdiği kayıplar ve zararlar, bu buluş ve bilimsel araştırmalar sayesinde, şimdiye kadar pahalı, meşakkatli tedavilerin, bundan sonra daha etkili, başarılı ve ekonomik açıdan daha uygun ve hepimiz acısından daha kazançlı olacağını görmemiz mümkün” dedi.
 
Hastalar için neler yapılabilir?
 
Dr. İnci Şen, hastalığın baş göstermesiyle zamanında uygun ilaç ve başka tedavi şekilleriyle hastalığın kontrol altına alınıp ilerlemesinin, ruhsal ve fiziksel hasara yol açmasının önlenebildiğini söyledi. Hastanın doğru bir tedavi yöntemiyle toplumda, aile içinde dikkat çekmeden yaşayabilmesi, işine gidebilmesi ve normal bir yaşam kurabilmesi, kendisine ve hatta kişiye özel genetik profil çıkarılarak verilen ilaçların etkisinin, yan etkilerinin ve oranının belirlenerek optimal bir tedaviye geçilebilmesinin mümkün olduğunu belirtti. 

Psikiyatri ve Psikoterapi Uzmanı Dr. İnci Şen açıklamalarının bulunduğu, konuya ilişkin basın bültenini, görselleriyle beraber ekte bilgi ve değerlendirmelerinize sunuyor, keyifli bir çalışma haftası diliyoruz.

Kaynak:Milliyet

Bu haber toplam 5160 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.