1. HABERLER

  2. ARAŞTIRMALAR

  3. Depresyon utanç verici bir hastalık değil

Depresyon utanç verici bir hastalık değil

Vanderbilt Üniversitesi psikoloji profesörü Judy Garber, gençler ve depresyon konulu araştırmasının sonuçlarını New York'ta bir konferansta açıkladı.

A+A-

Amerika'nın Sesi Televizyonu &  TGRT - Depresyon, mutsuzluk, üzüntü ve halsizlik gibi belirtilerin baş gösterdiği, oldukça sık rastlanan zihinsel bir bozukluk. Depresyon ayrıca kişiyi çalışamaz ve düşünemez hale getiren bir hastalık. Çok ciddi depresyon vakaları, dünyada yılda 850 bin intiharla sonuçlanıyor. Depresyon, gençlerde de çok sık görülüyor.

Depresyon, gençlerin duygusal dünyalarını alt üst edebiliyor. Duke Üniversitesi'nden Judy Garber "Depresyon gençlerin akademik başarılarını ve arkadaşlarıyla olan ilişkilerini olumsuz yönde etkiliyor, intihar riskini arttırıyor, uyuşturucu ve alkol bağımlılığına yol açabiliyor," diyor.

Vanderbilt Üniversitesi psikoloji profesörü Judy Garber, gençler ve depresyon konulu araştırmasının sonuçlarını New York'ta bir konferansta açıkladı. Garber'ın gençler üzerinde yoğunlaşmasının nedeni, çoğunlukla depresyonun belirtilerinin erken yaşta başlaması. Judy Garber "Depresyon utanç verici bir hastalık değil, çünkü hem çok sık rastlanıyor, hem de tedavi edilmesi mümkün," diyor.

Garber'ın araştırmasına, depresyon geçiren 300 genç katılmış. Gençlerin yarısı, tedavi görmeyen kontrol grubuna, diğer yarısı rutin grup terapisi verilen gruba alınmış. Gençlere depresyonla başa çıkma becerileri öğretilmiş ve depresyon nedenlerinin giderilmesini mesini sağlayan yöntemler gösterilmiş. Judy Garber "Gençlerin sorunları hakkında neler düşündükleri, özellikle strese yol açan etkenler ortaya çıktığı zaman, bu durumla nasıl mücadele ettiklerini gözden geçirdik.  Kendilerini mi suçluyorlar? Herşeyin sonsuza dek kötü gideceği duygusuna mı kapılıyorlar? Başlarına gelen herşeyin kendi hataları olduğunu mu düşünüyorlar? Gençlerin, kendi davranışlarının sonuçlarını gerçekçi bir bakış açısıyla değerlendirmelerini  sağlamaya çalışıyoruz," diyor.

Araştırma sona erdiğinde, terapiye katılanlar arasındaki depresyon vakalarının, terapi görmeyen kontrol grubundakilere oranla yüzde 11 daha az olduğu görüldü. Garber, depresyonu önlemenin sosyal bir yanı da olduğunu söylüyor. Depresyona giren gençler çoğu zaman suç işliyor.

Araştırmadan çıkan bir başka çarpıcı sonuçsa, anne-babaları depresyona giren gençlerin kendilerini depresyonda hissetmeleri olasılığının çok daha yüksek olması.

Uzmanlar, elde ettikleri bulguların, birçok gencin yaşamını olumlu etkileyeceğini ve bu gençler işgücüne katıldıklarında depresyonun yol açtığı verimsizliğin önleneceğini söylüyor.

Bu haber toplam 3613 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.