Prof. Dr. Bengi SEMERCİ

Prof. Dr. Bengi SEMERCİ

Çocukları cinsel istismardan korumak

Çocukları cinsel istismardan korumak

Bu yazı iki yıl önce yine yayınlanmıştı. Ama galiba anımsamak için uykularımızı kaçıran olaylar olması gerekiyor. Cinsel istismar, büyüklerin çocukları kendi cinsel doyumları için kullanmasıdır. 'Cinsel istismar' denilebilmesi için, istismarı yapanla kurban arasında en az beş yaş fark olması öngörülür. Cinsel istismar dendiğinde, sözel istismardan, tecavüze uzanan bir kavram anlaşılmalıdır. Telefon, internet ya da yüz yüze cinsel konuşmalar, teşhircilik, dokunma, ilişki kurma, ilişki izlettirme, pornografi için kullanma ve izlettirme, fuhuşa sürükleme cinsel istismardır. Cinsel istismar utanma, suçluluk, çevrenin tepkileri gibi nedenlerden çoğunlukla gizlenmektedir. İstismarı yapanlar genellikle aileden ya da çocuğun tanıdığı kişilerdir. Çoğunlukla erkekler tarafından yapılmaktadır. Ergenlik öncesi ve ergenlik döneminde cinsel istismar daha sık görülmektedir. Eğer çocuğunuz size cinsel istismara uğradığını söylüyorsa ona inanmanız gerekir. Zaten korkmuş, kendi hatası olup olmadığına ilişkin endişeleri olan çocuk, yalan söylediğinin düşünülmesine dayanamaz. Daha kötüsü, istismarın aile içinde olmasıdır. Çocukla kan bağı olan ya da çocuğa bakmakla yükümlü kişilerle çocuk arasındaki her türlü cinsel eylem, ailede cinsel istismardır. Aile içi cinsel istismara 'ensest' denir ve yabancıların yaptıklarından daha fazla ve çocuk için daha örseleyici olur. Ayrıca aile içi cinsel istismar, erkek çocuklara yönelik de gözlenebilir.

NASIL UYARACAKSINIZ?

Her yaşta çocuk, cinsel istismara uğrayabilir. Bu nedenle küçük yaştan başlayarak, korkutmadan ama gelişim dönemine uygun olarak ona açıklamalar yapmanız gerekir. Çocuğunuz, başka kişilere dokunduğu zaman o kişiyle arasındaki ilişkinin özel olduğunu hisseder. Ancak eğer birinin ona dokunmasını istemiyorsa, bunu açıkça söylemeli ve dokunulmaktan hoşlanmayan birine saygı duymayı öğrenmelidir. Çocuğunuza birinin ona sarılmasını istediğinde, bunu söyleyebilmeyi de öğretmelisiniz. Ancak iyi dokunuşla kötü dokunuşu ayırt etmeyi ve eğer kötü bir dokunuş karşısında, karşısındakini durdurmakta güçlük yaşıyorsa mutlaka bir büyüğüne söylemesi gerektiğini bilmelidir. Çocuğu korkutmadan bilgi vermek gerekir. Yaşları büyüdükçe ve gelişen teknoloji nedeniyle istismarcıların internet yoluyla çocuğunuza ulaşabileceklerini unutmamakta yarar vardır.

ONLARI DİNLEYİN

Eğer bir çocuk cinsel istismara uğradığını söylüyorsa, onu mutlaka dinlemek gerekir. Yanlış bildirim, çok azdır. Bunu söylemenin çocuk için çok zor olduğunu ve inanılmayacağı korkusuyla genellikle bu duruma katlanmaya devam edeceğini unutmayınız. İnanılsa bile ortaya çıktığında, aile içinde olabilecekler onu endişelendirir. Saldırgana sevgi ve nefretle karışık duyguları olur. Ebeveynini kaybetmekten, ailesinin dağılmasından korkar. Çocukken dile gelmese bile, yaşadıkları erişkin dönemde ciddi ruhsal hastalıklar olarak ortaya çıkar. Ergenin kesinlikle ruhsal tedavi ve destek alması gerekir. Çocuğunuz cinsel istismara uğradıysa çok fazla kızacak ve çok üzüleceksiniz. Duygularınızı, sizi anlayabilecek arkadaşlarınızla ve size destek verecek profesyonellerle konuşun. Çocuğunuzun sizin çok üzgün olduğunuzu bilmesi, onun kendini daha kötü hissetmesine neden olabilir. Çocuğunuzun neye ihtiyaç duyduğuna odaklanmaya çalışın. En önemlisi de çocuğun cinsel istismarın asla tekrarlanmayacağını ve kimin ne dediğinin hiç önemli olmadığını, bunun kendi hatası olmadığını bilmesidir.

Sabah Cumartesi

Bu yazı toplam 7133 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Prof. Dr. Bengi SEMERCİ Arşivi