Çocuklar Neden Ders Çalışmak İstemiyor?

Çocuklar Neden Ders Çalışmak İstemiyor?
Öğrenci Koçu Oğuz Akyıldız, ders çalışmak istemeyen çocuklara nasıl yaklaşılması gerektiği hakkında konuştu.

Öğrenci koçu Oğuz Akyıldız, çocuklara kişiliklerine uygun bir hayat kurmalarına destek olmanın önemini vurguladı. Akyıldız, "Çocuklar kendilerini anlamayan büyüklerden sıkılmış durumdalar, kimse dünyaya onların gözlükleriyle bakmaya çalışmıyor" dedi.

Yaşam Tasarım Merkezi'nden NLP Öğrenci Koçu Oğuz Akyıldız, okul başarısının mutluluğun garantisi olmadığını belirttti. Akyıldız'la, ebeveynler ve çocukları arasında yaşanan iletişimsizlik ve ders çalışmak istemeyen çocuklara nasıl yaklaşılması gerektiği hakkında konuştuk.

*Çocukluk ve gençlik yılları tüm yaşamın şekillendiği dönemler. Bu dönemde çocukların doğru yönlendirilmesinin önemi hakkında neler söylemek istersiniz?

Aslında çocukların yönlendirilmeye ihtiyaçları yok, onların tek ihtiyaçları özgürce düşünmeye ve daha da önemlisi hissetmeye teşvik edilmeleri. Çocukları anlamak yetişkinlere zor geldiği gibi ebeveynler çocuklarının kendilerine benzemesini istiyorlar. Ailelerin hedefleriyle yönlendirildiklerinde ise gelecekte mutlak bir şekilde tatminsizlik ve mutsuzlukla karşılaşıyorlar, çünkü kendilerini düzgün bir şekilde ifade ettikleri bir hayat yaşamadıklarının farkına varıyorlar.

*Çocuklarıyla iletişim kuramayan anne babalara neler önerirsiniz?

*Bütün ebeveynler son derece iyi niyetli, hepsi kendilerine göre çocuklarının mutluluğunu istiyorlar, buna hiç şüphe yok. Yalnız, günümüz çocukları bizlerden oldukça farklı ve onların enerjilerini yakalamakta anne babalar yetersiz kalabiliyor. Çocukları ile etkili iletişim kurmaya çalışan anne babalara 3 adım öneririm:

ONU ANLADIĞINIZI HİSSETTİRİN

Çocuğunuzun sizin onu derinden anladığınızı hissetmesini sağlayın. Onaylama mimikleri kullanın, onun hem düşüncelerini hem de duygularını ona geri yansıtın. Basitçe bir "ayna" olun, çocuğunuz size baktığında kendisini görsün. Bu adımları uyguladığınızda size karşı çok daha açık ve dürüst olacağına şahit olacaksınız.

NEDEN DERS ÇALIŞMIYORLAR

Aileler genellikle çocuklarının ders çalışmak istememelerinden yakınıyorlar. Ders çalışmak istemeyen çocuğa nasıl yaklaşmak gerekir?

İlk yapılması gereken ders çalışmak istememenin altında yatan sebepleri bulmaktır. Onlara hayatlarını yönlendirme serüveninde hayallerinin heyecanını hissettirme, bu yönde sorumluluk alma ve irade kullanmayı öğretmemiz gerekiyor. Burada karşımıza çıkan bir başka sorun da çocukların sorumluluk hissinden yoksun yetişti-rilmeleri. Çocuğun ihtiyacı olan her şey anne-baba tarafından önceden düşünülerek halledildiği için çocuklar sorumluluk hissiyle büyümüyorlar. Ülkemizde anne-babalar çocuğun her türlü ihtiyacını karşılamaya o kadar alışmışlar ki, bu ihtiyaçlar arasında çocuğun ne zaman ders yapması gerektiğini, hatta hangi eğitimi alması gerektiğini belirlemek de yer alıyor.

KENDİNİZİ UNUTUN

Çocuğunuzla konuşmaya başlamadan evvel, tüm günlük dertlerinizi, endişelerinizi ya da tam tersi, mutluluklarınızı unutun. Gerekiyorsa görüşmeden önce sakin bir odaya girerek gözleriniz kapatın ve 5-6 dakika hiçbir şey düşünmemeye çalışarak derin nefes alıp verin. Çocuğunuzu belirli önyargılarla dinlerseniz ona yardım etmeniz imkansız olacaktır, çünkü konu hakkındaki fikriniz, önyargılarınız çerçevesinde zaten bellidir ve bu yargılar peşi sıra eleştirileri, suçlamaları doğuracaktır.

ONUN GİBİ DÜŞÜNÜN

Görüşme sırasında çocuğunuz olun, kendinizi tamamen onun yerine koyun, hayata onun gözlükleriyle bakın, sizin gibi bir anne-babaya sahip olan bir çocuk olun. Onun yaşına gerileyin, onun kimliğine bürünün, onun isteklerine, hayallerine odaklanın, kısacası "o" olun. Onu dinlerken onu yaşayarak dinleyin, onu kesinlikle eleştirmeden, suçlamadan, yargılamadan, derinden anlamaya çalışarak dinleyin.

 

Bu haber toplam 7763 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.