1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Çocuğunuzu Televizyon Takip Ederek Emzirmeyin

Çocuğunuzu Televizyon Takip Ederek Emzirmeyin

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, annenin televizyon takip ederek çocuğunu emzirmemesi gerekmekde olduğunu belirtti.

A+A-

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, annenin televizyon takip ederek çocuğunu emzirmemesi gerekmekde olduğunu belirtti.

Yağcı, Halk Sağlığı Müdürlüğünce Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitim Merkezinde yapılan "Bebek beslenmesi ve gelişimsel kalça çıkığı" konulu toplantıda, katılımcılara anne sütü, olağan doğum ve bebeğin emzirilmesine yönelik veri (bilgi) verdi. 

Anne sütünün eczanelerde satılmadığını ve bu besinin özelliklerin de başka bir canlıda bulunmadığı dile getiren Yağcı, "Ne ineğin ne keçinin ne eşeğin ne de devede anne sütündeki özellikler bulunmuyor. Zira onlarda böyle bir mekanizma yok. Yaradan bize, 'ben sana gösteriyorum ey insanoğlu, şu doğumunu olağan yap ve benim verdiğim nimetlerden yararlan ki çocuk da sağlıklı bir bağırsak yapısı oluşsun ve çocuk sağlıklı gelişsin' diye mesaj veriyor. Şayet sen bunu yapmazsan o anlattığım mekanizma çalışmayacak. Çalışmazsa da sezaryenle doğan çocuklarda sorunlar ortaya çıkıyor" diye belirtti. 

Yağcı, sezaryenle dünyaya gelen çocuklarda besin alerjisinin 8 kat daha çok görüldüğünü hatırlattı. 

"Annesinin kokusunu arar" 

Annelerin bebeklerinin kaç gram süt aldığı konusu yakından takip etmesi gerekmekde olduğunu vurgulayan Yağcı, şöyle ifade etti: 

"Annenin çocuğunu emzirmesi duygusal iletişim kurmasıdır. Annenin çocuğunu televizyon takip ederek emzirmemesi lazım geliyor. Emzirirsen de o çocuk seni emmez. 'Sütüm olmadı' diyenlere bakın tamamının altında bir şey çıkıyor. Kocanla konuşurken o çocuğu emzirirsen seni emmez. O önce senden sevgi bekliyor. Anneler çocuğun sevildiğini hissetmesini istiyorsa onları emzirsin. Yalnızca onun açlığını ve tokluğunu değerlendirme. Onu bir içine sindir. O çocuk senin içerisinden geldi. Orayı arıyor. Çocuk 9 ay boyunca anne sıvısının tadını beynine yazar. Yeni doğan bebeğin en gelişmiş duyusu kokudur. Bebek annesini kokusunu arar. O kokuyu duyarsa susar. Zira güvende olduğunu hisseder." 

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Uzel ise kalça çıkığının, eklemin olağan gelişememesi olacak şekilde kendini gösteren bir kas iskelet sistemi hastalığı olduğunu belirtti. 

Eklem gelişim bozukluğunun da mühim bir problem olduğunu dile getiren Uzel, araştırmalara göre ortalama Türkiye'de yeni doğan her bin bebekten 15'inde gelişimsel kalça çıkığı ya da çıkığa meyil görüldüğünü anımsattı.

 
Bu haber toplam 3104 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.