Cinsel Sapkınlıklar

Cinsel Sapkınlıklar
Bir davranışın hangi durumlarda cinsel sapkınlık olarak nitelenebileceğini açıklayan Psikiyatrist Prof. Dr. Kerem Doksat, cinsel sapkınlıkları tanımlıyor.

Senelerdir bu konuda ders veririm. Eğer hayvanlarla ilişki kurmak geçici bir dönemde ve kırsal kesimde olmuşsa buna sapkınlık denmez ama kişinin işlevselliğini bozarsa ve evli barklıyken hayvanlarla ilişki kurarsa buna Zooflili denir. Erkeklerde sıktır. İşlevselliği ve evlilik kurumunu yıpratır.

Çocuklarla ilişki kurmak Kadim Roma ve Isparta uygarlıklarında türün devamı için serbest bırakılmıştı ama artık en vahim sapkınlıktır Pedofili.

Erkekler en çok kadınların göğüs ve kalçalarından hoşlanır ve bu bölgelere bakarlar. Buna kimse bir şey demez ama bir erkek, komşusunun ayakkabısına bakıp mastürbasyon yaparsa, buna Transvestik Fetişizm denir; bunların çoğu erkektir ve aramızda yaşarlar. Cinsel ilişki esnasında kadın gibi giyinir ve kadın gibi davranırlar. Erotik sahneleri izlemekten kim hoşlanmaz ki? Bu normaldir ama kişi sadece mastürbasyonla doyuma ulaşıyorsa buna Onanizm (hastalık derecesinde mastürbasyon yapmak) denir. Mini etekli kadınlar, daracık pantolonlu erkekler her tarafta var. Buna karşılık, kendinden genç ve çaresiz bir çocuğa (kız da, erkek de olabilir) cinsel organlarını göstererek tatmin oluyorsa buna Teşhircilik (Ekshibisyonizm) denir. Eşcinsellik 1994’ten beri psikiyatride bir hastalık olmaktan çıkarıldı; transvestizm (karşıt-giyicilik) ise bir sapkınlıktır. Fortçuluk da denen sürtünerek doyuma da en çok minibüs, metro gibi yerlerde kadınlara sürtünerek doyuma ulaşan erkeklerdir. Bu da bir sapkınlıktır.

Gözetlemecilik Sado-Mazokizm: Hemen daima iç içe bulunan iki durumdur (sadizm ve mazoşizm). Cinsellik esnasında acı çekme ve çektirmeden hoşlanma, bu olmaksızın zevk alamama durumudur. Nadiren zarar verici, hatta ölümle sonlanan eylemlere rastlansa da, bu sapmaya çok yaygın olarak rastlanır. Batı ülkelerinde bu tip insanların müdavimi olduğu özel kulüpler vardır; grup seksine de sık başvururlar. Sevişirken kan emme veya yalama şeklindeki vampirizm fantezileri de nadir değildir; bizde de görüyoruz. Sodomi (Bruggery): Sadece anal yolla cinsel ilişkiden haz duyabilmek demektir. Hetero- ve eşcinsel olabilir. Teşhircilik: Hemen daima erkeklerde görülür. Genellikle kendini koruyamayacak durumdaki kadınlara, genç kızlara veya çocuklara cinsel organını teşhir eden kişi, bu esnada veya hemen sonrasında mastürbasyonla orgazm olur.

Transvestizm (Karşıt-Giyicilik): Genellikle eşcinsellikle iç içedir. Eşeysel, çekirdek cinsel kimlikler heteroseksüel iken, cinsel rol kimliği karşı cinsiyete kaymıştır; yönelim de genellikle kendi cinsiyetine karşıdır veya biseksüeldir. Erkeklerde daha sık görülür. Transvestik Fetişizm: Cinsel haz amacıyla karşı cinsiyet gibi giyinmektir. Kadınlarda nadirdir. Ergenlikte başlar. Ekserisi heteroseksüeldir ve kendi karşı cinsten partnerleriyle bu işi yaşarlar. Eşeysel ve cinsel kimlikler normaldir, yönelimde de sadece cinsel faaliyet dönemine özgü karşıt-giyicilik davranışından ibaret bir sapma söz konusudur. Az bir kısmı Cinsel Kimlik Bozukluğu ve transseksüaliteye(cinsiyet değiştirme) kayar. Şikâyetçi bulunmadığı sürece bu böyle sürer ve bu sebeple, gerçek sıklığı bilinmemektedir. Az sayıda benliğe yabancı vakada davranışçı terapinin etkili olabildiğine dair bildirimler mevcuttur.

Pedofili: Kadınlarda çok az rastlanır. En çok 6-12 yaşlarındaki kızlar ve 12-15 yaşlarındaki oğlanlar istismar edilir. Heteroseksüel veya eşcinsel alt tipleri vardır. Vakaların üçte ikisinde aynı yetişkin tarafından tekrarlayıcı taciz veya tecavüz söz konusudur. Mağdur durumundaki çocuklar hemen daima utanç ve korku sebebiyle susarlar, ifşaattan kaçınırlar. Etiyolojisi net olarak bilinmemektedir; pedofilik erkeklerin genellikle yetişkin kadınlarla veya hemcinsleriyle cinsellik yaşamaktan kaçınan tipler olduğu bilinir. Grup veya bireysel psikoterapilerin etkililiği çok tartışmalıdır. Satiriazis: Doymak bilmeyen erkek aşırı cinselliği için kullanılır.

Ürofili, Koprofili: İdrar ve gaitadan zevk duyma ile karakterizedir. Genellikle altta yatan ağır bir kişilik bozukluğu veya akıl hastalığın düşündürür.

Voyerizm (röntgencilik): Ancak başkalarını seyrederek heyecan ve tatmin bulma sapmasıdır.

Skoptofili bunun aleni yapılanıdır; bazı kültürlerde ve alt kültürlerde yaygın olarak rastlanır. Daha pek çok parafili tanımlanmıştır ama bunların sapma olarak kabul edilme veya edilmemelerinde kültürel ve moral farklılıklar büyük rol oynar.

Parafililerde Tedavi: Genel olarak tedavi pek yüz güldürücü değildir. Bazı içgörüsüyüksek ve değişime açık hastalarda davranışçı-bilişsel müdahalelerin işe yaradığına dair vaka bildirimleri mevcuttur. İtkisellik ve fevrilikyelpazesine yakın vakalarda seçici serotonin geri-alım engelleyicileri (SSRI) yüksek dozlarda etkili olabilmektedir.

Akıl hastalığına yakın vakalarda antipsikotikler, itkiselliğin(impulsivity) yoğun olduğu vakalarda da gibi duygudurum dengeleyicileri denenebilir. Saldırganseksopatlarda ve sosyopatlarda (Antisosyal Kişilik Bozukluğu Türevi)androjen antagonistlerinin işe yaradığına dair vaka takdimleri mevcuttur.

Psikiyatrist Prof. Dr. Kerem Doksat

Kaynak:Milliyet

Bu haber toplam 17334 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.