1. HABERLER

  2. CİNSEL YAŞAM

  3. Cinsel Gelişim Bozukluğu

Cinsel Gelişim Bozukluğu

“Cinsel gelişim bozukluğu” 2 bin çocuktan birinde ortaya çıkan bir sorun. Haber Türk'ten Ceyda Erenoğlu “Cinsel gelişim bozukluğu” sorununu araştırdı ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Önen'e merak edilenleri sordu...

A+A-

“Cinsel gelişim bozukluğu” sorunu yüzünden yaşamları değişen çocuk ve gençlerin zorluklarına, çarpıcı hikâyelerine tanık olmak için Diyarbakır’daydım. Bu, 2000 çocuktan birinde ortaya çıkan bir sorun. Yani Türkiye’de pek çok kişinin gerçeği...

Diyelim ki bir erkek çocuğunuz var. Büyüme döneminde bazı tuhaflıklar dikkatinizi çekse de önemsemiyorsunuz. Sonra oğlunuzun memeleri büyümeye başlıyor. “Kilo aldı herhalde” diyorsunuz. Günün birinde adet olduğuna şahit olduğunuzda neye uğradığınızı şaşırıyorsunuz. Üzüntü, acı, şok ve ne yapacağınızı bilememe hali... 

Tüm duygularınız birbirine karışıyor ve sorulan soru hep aynı oluyor: “Şimdi ne olacak?” Bir film senaryosu gibi anlattığımız durum, bu toplumda yaşayan pek çok kişinin gerçeği aslında. Adına “cinsel gelişim bozukluğu” deniyor ve bu konuda yanlışlardan, kulaktan dolma bilgilerden uzak durmak gerekiyor. Böyle olunca hem tıbbi sorunlar daha kolay aşılıyor hem de psikolojik ve toplumsal engeller geride kalıyor. 

‘SORUN 2 YAŞA KADAR ÇÖZÜLMELİ’ 

Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Önen, Türkiye’de bu konuyla uğraşan ve ciddi ameliyat geçmişi olan birkaç uzmandan biri. Sorunun bebeklikte teşhis edilip tedavinin çocuğun cinsel kimliğinin henüz gelişmemiş olduğu 2 yaşa kadar yapılması halinde hiçbir zorluk yaşanmayacağını söylüyor. “Peki bu neden olmuyor” soruma verdiği yanıt çarpıcı: “Bazı aileler genital bölge konusunda bilgisiz, bazı doktorlar da poliklinik şartlarında aşırı yoğun olunca sorun gözden kaçabiliyor.”

"İLK SAKAL TIRAŞIMI VE SAÇLARIMIN KESİLDİĞİ ANI UNUTAMIYORUM"

“İnsanın kendine yeni bir isim bulması çok zormuş” diyor 18 yaşındaki E.A. O bir erkek. Oysa 6 yıl öncesine kadar uzun saçlı, uzun etekli bir kız olarak yaşıyormuş. Erkek olduğu kesinleştikten sonra ilk yaptığı kendine cinsiyetine uygun bir isim seçmek olmuş. Artık kısacık saçları ve pantolonlarıyla erkek görüntüsünde.

“Kız olarak yetiştirilmiştim ama ruhen kendimi hep farklı hissediyordum, iç dünyam çatışmalarla doluydu” diyor. Erkekler yerine kızlara ilgi duyduğunu anladığında kendini kötü hissediyor. Durumundaki çıkmazı fark eden akrabaları annesine haber verince hayatında ilk defa hastaneye gidiyor. “Kız olduğumu sanıyordum ama bana erkek olduğumu söylemelerini istiyordum” diyor.

En sonunda 3 yıl önce cinsiyet belirleme testinden çıkan sonuçla erkek olduğunu öğreniyor. Bu süreçte iki ameliyat geçiriyor. İlk sakal tıraşını ve uzun saçlarının kesildiği anı unutamıyor. “Peki ya tepkiler” diyorum, “Cinsiyetim belli olduktan sonra bu konuda hiçbir kötü muameleye maruz kalmadım. Oysa kız gibi yaşadığım dönemde davranışlarımı erkeğe benzettikleri için az taşlanmamıştım” diye cevap veriyor.

ADET OLUNCA TAŞ DÜŞÜRÜYOR SANDILAR

Mardinli H.İ. 12 yaşına kadar erkek olarak yetiştirilmiş. O yaşta memesi büyüyüp âdet olduğunda bile akla cinsiyetiyle ilgili bir şey gelmeyip “Taş düşürüyor olmalı” denilerek doktora götürülmüş. Doktorlar ultrasonda rahim görünce ailesine, “Çocuğunuz kız” demiş. Dış görüntüsü erkeksi olmasına rağmen işlevsel olmasa da kadın rahmi ve yumurtasına sahip olduğu görülmüş. Aile öğrendikleriyle şok yaşamış ve dünyaları başlarına yıkılmış. H.İ.’nin cinsel kimliğinin erkek yönünde geliştiği ve kızlara ilgi duyduğu görülünce, cinsiyet araştırma komisyonu cinsiyetinin erkek olması yönünde karar almış. Böylece ameliyatla erkek yapılmış.

Bu haber toplam 16592 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 4 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.