Çalışanların Psikolojik Sorunları Maliyetleri Vurdu

Çalışanların Psikolojik Sorunları Maliyetleri Vurdu
Avita Çalışan Destek Hizmetleri'nin yaptırdığı araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırma sonuçlarına göre çalışanların bireysel sorunlarının şirketlere maliyeti yaklaşık 450 bin lira...

Her gün işsizlik sorununun, çalışma saatlerinin azaltılmasının ya da yeni iş kaynaklarının ekonomiye ne gibi getirileri olacağının konuşulduğu Türkiye'de uzmanlara göre aslında en büyük sorunlardan biri de mavi ve beyaz yakalı personelin günlük bireysel sorunları. Yurt dışında çalışanlara destek programları oldukça yaygınken ülkemizde ise yeni yeni uygulanmaya başladı. Ancak farklı sektörlerde birçok şirket tarafından kullanılıyor olsa da henüz çok yaygın değil. Uzmanlar bu durumun farkına varılmadığı taktirde ülke ekonomisine ciddi ölçüde olumsuz etkilediğini söylüyor. Avita Çalışan Destek Hizmetleri ve araştırma şirketi ERA da bu konuya dikkat çekmek amacıyla Şubat-Mart 2011 döneminde bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma kapsamında bin ve üzeri çalışanı olan ve Türkiye'nin önde gelen 101 firmasının insan kaynakları yöneticileriyle görüşülmüş. Çalışma kapsamında görüşülen kişilerin yüzde 58'i kadın ve yüzde 92'si ise insan kaynakları departmanlarında çalışıyor. Birçok çarpıcı sonucun çıktığı araştırmada en dikkat çeken veri ise çalışanların ortalama yüzde 11'i bireysel sorunları nedeniyle yüzde 17 performans kaybı yaşadığı... Bu veri bin çalışanı olan ve ortalama aylık çalışan maliyeti 2 bin lira olan bir şirkete uygulandığı takdirde yıllık kaybın parasal değeri 448 bin 800 liraya ulaşıyor. Bu da aslında firmalar çalışanlarının günlük bireysel sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar gerçekleştirirse, hem kendi bütçelerine hem de ülke ekonomisine ciddi bir katkı da bulunuyor anlamına geliyor.

Yüzde 17'si performans düşüklüğü yaşıyor

Çalışan destek hizmetleri dendiğinde akla en çok en fazla belirtilenler psikolojik destek/danışmanlık ve sağlık desteği geliyor. Araştırmayı gerçekleştiren ERA Research&Consultancy Kurucu Ortağı Semiha Kısmen, çalışan destek hizmetlerinden yararlanmayan şirketlerde öne çıkan nedenleri, "ihtiyaç olmaması", "talep olmaması" ve "bütçe olmaması"olarak sıralıyor. Araştırmaya katılan insan kaynakları departmanları çalışanlarına destek hizmetlerine yönelik uygulamalar sorulduğunda ilk sırada "sosyal faaliyet" leri belirttiklerini söylüyor Kısmen. Semiha Kısmen, araştırma sonuçlarına göre çalışan destek hizmetlerinin çalışan verimliliği üzerinde etkili olduğunu düşünenlerin oranının yüzde 77, çalışan memnuniyeti üzerine etkili olduğunu düşünenlerin ise yüzde 79 olduğu belirtiliyor. Görüşülen firmalarda günlük bireysel sorunları nedeniyle çalışanların ortalama yüzde 11'inin performans düşüklüğü yaşadığını belirttiklerini söyleyen Kısmen, görüşülen firmalarda çalışanların ortalama yüzde 17'sinin günlük bireysel sorunlar nedeniyle performans düşüklüğü yaşadığını söylüyor.

isteinsan.com.tr

Bu haber toplam 4428 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.