BUGÜN DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ
Dünya ruh sağlığı günü Çeşitli Etkinliklerle Kutlandı Dünyanın bir çok ülkesinde ruh sağlığı haftası dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. Türkiye'de de Ruh sağlığı haftası dolayısıyla bir çok ilde etkinlikler düzenlendi basın açıklamaları yapıldı.
İstanbul Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve sosyal Hastalıklar şubesi tarafından Tarık Zafer Tunaya kültür merkezinde bir dizi etkinlik yapıldı ve basına 10 ekim dünya ruh sağlığı günü dolayısıyla bilgi verildi. Konuyla ilgili aktuelpsikoloji.com'a bilgi veren Ruh sağlığı Şube Müdürlüğü birim sorumlusu Psikolog Cüneyt Kayhan; "Ruh sağlığı haftası dolayısıyla yapılan etkinlikler her yıl daha artmakta ve geniş kitlelerin katılımıyla daha etkin kutlamalar yapılmaktadır". dedi
Tarık Zafer Tunaya kültür merkezindeki basın bildirine Sanatçı Aydan ŞENER, Sağlık müdür yardımcısı Abdulkadir TABO, Doç Dr. Duran ÇAKMAK ve Uzman Dr. Defne Tamar GÜROL katıldı.
Uzman Dr. Defne Tamar GÜROL yaptığı açıklamada "Uyuşturcuyla mücadelede ortak bilinç oluşturulması gerekliliğine" vurgu yaptı.
Bununla beraber Türkiyenin bir çok yerinde Ruh sağlığı haftası ve Günü dolayısıyla bir çok etkinlik düzenlendi, sorunlar dile getirildi ve bildiriler basına sunuldu. Bu bağlamda Ruh Sağlığı Platformu Üyeleri, Türkiye'de Ruh Sağlığı Yasası'nın en geç 2008 yılı içerisinde çıkarılması çağrısında bulundu. Türkiye Psikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Şahika Yüksel, Ruanda ve Malezya'da bu yasaların var olduğunu belirterek ruh sağlığı hizmetlerine pozitif ayrımcılık istedi.
18 Dernek ve odanın üyeliği ile oluşturulan Ruh Sağlığı Platformu "10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü" dolayısyıla basın toplantısı düzenledi. İstanbul Tabip Odası'nda gerçekleştirilen toplantıda katılımcılar ruh sağlığı yasasının bir an evvel çıkarılması gerektiğine işaret etti.
Hafta dolayısıyla Gaziantep'te düzenlenen etkinliklerde; Gaziantep Sağlık Müdürlüğü, Çocukların Küçükken Ruhsal ve Bedensel Gelişiminin İzlenmesi Gerekliliğine vurgu yapıldı. Günümüzde Yapılan Epidemiyolojik Araştırmalar, Ruhsal Sorunların Toplumda Sanılandan Daha Yaygın Olduğunu Ortaya Koyduğunu Bildiren Sağlık Müdürlüğü, Dünyanın Pek Çok Ülkesinde Psikiyatrik Hizmetlerin Yeterli Olmadığını Kaydetti.
Sağlık hizmetlerin bedensel ve ruhsal sorunların bir bütün olarak gören bir bakış açısıyla yeniden organize edilmesinin sağlanması için 1992 yılından bu yana her yıl 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak kutlanmasıs sebebiyle Gaziantep Sağlık Müdürlüğü yazılı bir açıklama yaptı. Bu yıl kutlanacak olan Akıl ve Ruh Sağlığı haftasının temasının 'Ruh ve bedensel sağlık' olarak belirtilen Sağlık Müdürlüğü açıklamasında; "Günümüzde yapılan epidemiyolojik araştırmalar, ruhsal sorunların toplumda sanılandan daha yaygın olduğunu ortaya koymaktadır. Bu araştırmalar genel olarak her dört kişiden birinin yaşam boyu değişik düzeyde bir ruhsal hastalık geçirebileceğini işaret etmektedir.
Depresyon, anksiyete bozuklukları, alkol-madde kullanımı bunlar içinde en sık görülen rahatsızlıklardır. Böylesine yaygın görülen ruhsal hastalıklar yalnızca bireyin ruhsal hayatını olumsuz etkilemekle kalmayıp, iş gücü kaybına yol açması, sosyal ve aile yaşamını bozması nedeniyle toplumda ciddi bir maliyet ödediği gözlenmektedir.
Son yıllarda sağlık hizmetlerinin, organizasyonu ve yürütülmesinde bütüncül bir yaklaşımın öne çıktığı izlenmektedir. Bunun sonucunda ruhsal hastalıklarla ilgili merkezlerin sayısının çoğalması, tedavi ortamların iyileştirilmesi, tıp eğitiminde ruhsal ve bedensel sağlığın bir bütün olarak ele alınmaya başlaması sağlanabilmiştir. Ancak ülkemizde dahil olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde psikiyatrik hizmetlerin hala yeterli olmadığı, akıl hastalarını merkezi hastanelerde toplama eğiliminin devam ettiğini, psikiyatrik hizmet sunacak ekibin sayısal olarak nüfusa oranla yetersiz olduğu, psikiyatri dışında sağlık çalışanlarının da psikiyatrik hastalıklar konusunda eksik ve yetersiz bilgilere hatta ön yargılara sahip olduğu söylenebilir" denildi.
Ruhsal ve bedensel olarak tam bir iyilik halinin sağlıklı olmanın tanımı olabileceğini belirten Sağlık Müdürlüğü açıklamasında şu görüşlere yer verildi:
"İnsan sağlığını bir bütün olarak gören yaklaşım, ruhsal ve bedensel sağlığın bütün yönleride dikkate almak zorundadır. Bu yönüyle sağlıklı olmayı yalnızca hastalığı olmamak olarak görmeyip yukarıda tanımlandığı gibi 'ruhsal ve bedensel olarak tam bir iyilik hali' olarak değerlendirmek gerekir. Bu yüzden doğumdan yaşlılığa kadar geçen zamanda beden ve ruhsal sağlığı korumak çok önemlidir. Sağlıklı bir yaşam sağlıklı bir başlangıçla mümkündür.
Bu nedenle her anne ve çocuğun ruhsal sağlığının dikkate alınması, çocukken ruhsal ve bedensel gelişiminin izlenmesi gerekmektedir. Çünkü çocuğun öğrenme ve gelişim kapasitesini yakından ilgilendirmektedir. Bu bağlamda Sağlık Bakanlığı Temel sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce başlatılan ve Müdürlüğümüz Akıl ve Ruh Sağlığı Şubesi tarafından 0-6 yaş grubu Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme programı çalışmaları devam etmektedir. Bu programın amacı, psikososyal gelişimi destekleme yöntemlerini sağlık ocağı hizmetleri içine entegre ederek, gelişimin en hızlı olduğu gebelik ve 0-6 yaş döneminde çocuğun gelişimini destekleyip, ruhsal, sosyal ve bedensel olarak sağlıklı nesiller yetişmesini desteklemektir.
İnsan gelişiminin en kıritik dönemi olan "adölesan dönemde" fiziksel ve ruhsal sağlığın korunması çok önemlidir. Zira bu dönemde gençler yeme bozuklukları, risk alıcı davranışlar, bağımlılık yapıcı madde kullanımı ya da bağımlılığı intihar gibi ciddi ruhsal sorunlara karşı karşıya kalabilir. Erişkinin beden ve ruh sağlığının iş ve aile yaşamında çok önemli bir yeri vardır. Kadın ve erkeklerin bu süreçleri farklı yaşadığı bilinmektedir. Dünya genelinde yaşam kalitesinde artış ile birlikte dünyada yaşlı nufusun artması, yaşlılık ve sağlık kavramını önemli bir konu olarak gündeme getirmektedir. Yaşlıların ruhsal sağlığı ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Diğer yandan ruhsal ve bedensel olarak iyi olmak için; beslenme, egzersiz, uyku gibi konular da göz ardı edilmeyecek öneme sahip olduğu açıktır".
aktuelpsikoloji.com & ajanslar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.