1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Bu Test Hayatınızı Değiştirecek!

Bu Test Hayatınızı Değiştirecek!

Erzurum Şifa Hastanesi’nde York Test’i yapılmaya başlandı.

A+A-

İnsanların hangi gıda veya gıdalara karşı intoleransının olup olmadığını belirlemek için uygulanan test Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilk kez Erzurum'da yapılabiliyor.

Erzurum Şifa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nursel Günay, “Masum görünen, hatta faydalı olduğunu düşündüğümüz birçok yiyecek, şişmanlığa, sürekli yorgun ve halsiz hissetmenize, yıllar süren hastalıklara sebep olabilir” dedi. Günay, düzenlediği basın toplantısında, bireyin hangi gıda veya gıdalara karşı intoleransının olup olmadığını tespit etmek için uygulanan York Testi'ni Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilk kez Erzurum'a getirdiklerini söyledi. Bu testin Türkiye genelinde son yıllarda uygulanmaya başlandığını anımsatan Günay, “Bu testi Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilk kez Erzurum'a getirdik. Bu testi yaptırmak isteyenlerin parmak ucundan kan alıyoruz ve İstanbul York Test şubesi aracılığıyla, İngiltere'ye gönderiyoruz” dedi.

Test için alınan kanın dünyada sadece İngiltere'de incelenip, kişinin hangi gıdalara karşı intoleransının olduğunun tespit edildiğini vurgulayan Günay, parmak ucundan alınan kanın inlenerek, vücudun hangi besinlere karşı intoleransı olduğunun tespit edildiğini ve testin sonucuna göre kişisel beslenme planı oluşturulduğunu ifade etti.

SAĞLIK GETİRMEYEBİLİR!

Sağlıklı bir yaşam için testin önemli olduğunu vurgulayan Günay, şunları söyledi. “Yediğiniz ve sağlıklı olduğunu düşündüğünüz birçok besin, vücudumuzda olumsuz etkiler yaratabiliyor. Örneğin, çok sağlıklı olduğunu düşündüğümüz bir yumurta eğer vücudumuz tarafından sindirilemiyorsa, vücudumuz bu yumurtanın içindeki proteinlere karşı tepki vermeye başlar. Bu olumsuz etki gıda intoleransı olarak adlandırılır. Gıda intoleransı, kilo vermeme, obezite, şişmanlık, ödem, gaz, şişkinlik, kabızlık, ishal mide krampları, egzama, ürtiker, sedef hastalığı, sivilcelenme, ağızda yaralar, sürekli nezle olma, astım, kronik burun akıntısı, migren atakları, baş ağrısı, depresyon, uyku bozuklukları, romatizmal hastalıklar başta olmak üzere bir çok hastalığa yol açabiliyor.

Bu hastalıklarla karşılaşmamak için bireyin hangi besinlere karşı intoleransının olduğu tespit edilmelidir.”Gıda intoleransı ile gıda alerjisinin karıştırılmaması gerektiğini de ifade eden Günay, gıda alerjisinin az kişide görüldüğünü ve kısa bir vakitte öldürücü etkilere varan sonuçlar doğurabildiğini vurguladı. Gıda alerjisinin bir gıdayı tükettikten en fazla bir saat içerisinde etkisini gösterdiğini anlatan Günay, gıda intoleransında ise tüketilen yiyecekten 3-24 saat arasında etkisinin ortaya çıkmaya başladığını ve gün içerisinde tüketilen hangi besinden kaynaklandığının tespitinin zor olduğunu dile getirdi. Günay, son yıllarda özellikle büyük şirketlerde çalışanların; yorgunluk, halsizlik gibi şikayetlerle karşılaşmaması ve daha fazla verim almak için söz konusu test uygulanarak, gıda intoleransının tespit edildiğini sözlerine ekledi.

YORK TESTİ NEDİR?

Yeni Nesil Gıda İntoleransı Testi. York Testi, hangi gıda veya gıdalara karşı intoleransınız olduğunu hemen öğrenebileceğiniz bir kan testidir. Yorktest şirketi, parmak ucunuzdan alınan bir damla kanı inceleyerek, vücudun hangi besinlere karşı intoleransı olduğunu tespit eder ve testin neticesine göre uygulanması gereken 'kişisel' beslenme planı oluşturmaya yardımcı olur. York Testi yeni jenerasyon bir Gıda İntoleransı Testidir ve York Testi’nin keşfi tıp dünyasında, Röntgen'den MR'a geçiş gibi büyük bir teknolojik adım olarak algılanmıştır.

 Eski ve yeni jenerasyon testler arasındaki farkın sebebi, York Testi'nin Aktif ve Pasif intoleransı birbirinden ayırtetme tekniğidir. Gıda intoleransı alanında en ileri yöntem olarak kabul edilen bu “Subclass 4 igG Examination” tekniğini 2004 yılında keşfeden Yorktest şirketi bu çığır açan buluşu nedeniyle İngiliz Kraliçesi’nden İngiltere'nin en başarılı şirketi ödülünü almıştır

Bu haber toplam 3112 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.