Brukizm Nedir? Bilen Var mı?

Brukizm Nedir? Bilen Var mı?
Bruksizm genelde geceleri uykuda iken ortaya çıkan, kişinin bilinci dışında gerçekleşen ve dişlerin sımsıkı kapatılarak birbirine sürtündüğü eyleme verilen addır
Bruksizm genelde geceleri uykuda iken ortaya çıkan, kişinin bilinci dışında gerçekleşen ve dişlerin sımsıkı kapatılarak birbirine sürtündüğü eyleme verilen addır. Kişi diş gıcırdattığının farkına varamaz genellikle dışardaki insanlar çıkan seslerden haberdar olup hastayı bu konuda bilgilendirirler.

Hasta uykuda uzun bir süre boyunca dişlerini gıcırdatır bu ise temporamandibular eklem dediğimiz çene eklemini ve diş sıkmada fonksiyonu olan massater ve diğer yardımcı kasları aşırı yorar. Sürekli rende tarzında tekrarlanan çenenin hareketi ve kasların yorgunluğu yüzünden, hasta uykudan uyandığında çene ekleminden ve kafanın her iki yan kısmındaki (massater kaslarının bulunduğu bölge) ağrıdan şikayet eder. Aynı zamanda sürekli oluşan mikro ( küçük ) travmalar çenenin yapısı ve gelişimi açısından önemli bozukluklara neden olabilir.

Özellikle etkilenen iki yapı çene eklemi ve çevresindeki kas yapısıdır. Bu yüzden bruksizm'in ileri dönemlerinde çene ekleminden sesler duyulmaya başlar. Hasta sabah uyandığında ağzının içinde oluşan küçük parçacıklardan bahseder. Bu gece boyunca travmaya uğrayan diş parçacıklarından oluşan oluşumdur. İleri aşamalarda diş mineleri bu rendelemeden zarar görebilir ve diş minelerindeki sinire temasla hasta dişlerinde hassasiyet ve ağrı ortaya çıkabilmektedir.

Bruksizm'in Nedenleri Nelerdir ?

Çocukluk çağında ve İleri Yaşlarda görülen bruksizm'in nedenleri :

1-) Dişlerin yeni çıkması ile görülen tipte dişlerin balance ( Dengeli ) çıkmaması ile beraber vücut rende yaparak dişleri balansa getirmeye çalışır. Çene her zaman dengeli bir ağız yapısına sahip olmak ister bu yüzden normalden yüksek dişleri ve protez,dolgu gibi ağıza uygun yapılmamış maddeleri rendeleyerek olması gereken konuma getirmeye çalışır. Ancak dişler tamamen çıkıp dengeye geldiğinde şikayetler azalarak kaybolur.

2-) Hiperaktivite sendromu ( Aşırı Hareketlilik Send. ) özellikle çocukluk çağında hiperaktiviteli çocuklarda normal popülasyona göre daha fazla bruksizm'e rastlanır.

3-) Nasal akıntı ( Sinüzit ): Eğer burun arkasından gelen ve halkımızın burun eti diye nitelendirdiği postnazal bir akıntı var işe buda diş gıcırdatmaya sebep olabilir.

4-) Aşırı yorgunluk ve emosyenel stress: Kişinin aşırı yorulduğu durumlarda yada çok stressli ve gergin olduğu anlarda gece olan diş gıcırdatma sayısı artar.

5-) Aşırı titiz kişilik yapısı: Aşırı titiz ve herşeyi titizlikle inceleyen ( Obsesif ) takıntılı kişilerde bruksizm daha sık görülmektedir.

6-) Uygun yapılmamış protez, diş dolgusu, takma diş ileri yaşlarda olan diş gıcırdatmasının en sık sebeplerinden biridir. Mutlaka bu durumda bir diş hekimine tekrar başvurulmalı uygun olmayan protez, diş dolgusu, takma diş gibi… işlemler çene yapısına uygun şekilde tekrar değiştirilmelidir.

7-) İdiyopatik ( Sebebi bilinmeyen diş gıcırdatmaları.) olarak sıralanır...

Bu haber toplam 4522 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.