1. HABERLER

  2. MAKALELER

  3. Bipolar (İki Uçlu) Depresyon - PDF Makale

Bipolar (İki Uçlu) Depresyon - PDF Makale

Prof. Dr. Simavi VAHİP tarafından hazırlanan bu yazıda daha çok klinik ve epidemiyolojik farklılıklara dikkat çekilerek, kısaca sağaltımsal farklılıklar ele alınmıştır.

A+A-

Uzunlamasına değerlendirmede hem depresyon hem de manik ya da hipomanik dönemler yaþayan hastaların baþta DSM ve ICD olmak üzere günümüz sınıflandırmalarındaki tanısı bipolar bozukluktur. DSM-IV, mani ve depresyonların aynı bireyde
bulunmasını bipolar I bozukluk; hipomani ve depresyonun birlikteliğini de bipolar II bozukluk olarak tanımlamaktadır (APA 1994). Bu tanı eski manik depresif hastalık (PMD=Psikoz Manyak Depresif) tanısının günümüzdeki karþılığıdır. Kraepelin (1921)

manik-depresif hastalık tanısını ilk kez kullandığında bu hastaların seyir yönünden þizofrenik hastalardan farklılığına ve daha olumlu prognoza dikkat çekmeyi de hedeflemiþti. Bu nedenle onun manik-depresif tanımı günümüzdeki hem bipolar bozukluk hem de yineleyici depresyon tanılarını içermekteydi. Oysa, ilerleyen yıllarda baþta Leonhard olmak üzere bazı yazarlar bu iki durumun ayrılığını öne sürerek kanıtlar sunmuþlardır (Goodwin ve Jamison 1990).

Günümüzde gelinen noktada uzunlamasına manik ya da hipomanik dönemlerin (Tablo 1) eþlik ettiği depresyonlarla, bu tür dönemlerin eþlik etmediği depresyonların farklılığı yaygın kabul görmektedir.

Makalenin Devamı


İLGİLİ HABERLER


 

Bu haber toplam 36313 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler