1. HABERLER

  2. PSİKİYATRİ

  3. Bilinçli Hipnoz Diş Ağrısını Gideriyor

Bilinçli Hipnoz Diş Ağrısını Gideriyor

Doç. Dr. Göksu Trakyalı, bilinçli hipnoz yöntemi ile ağrı kontrolü, kanama ve tükürük akış hızının kontrol altına alınabileceğini söyledi.

A+A-

 İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dentaydın Diş Hastanesi Ortodonti Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Göksu Trakyalı, bilinçli hipnoz yöntemi ile korku ve endişenin giderilerek hasta motivasyonun arttırılmasının mümkün olduğunu belirterek, ağrı kontrolü, kanama ve tükürük akış hızının kontrol altına alınabileceğini söyledi.

Çoğu insanın dişçi koltuğu denildiğinde ilk aklına gelen kelimelerin endişe, korku ve strestir olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Göksu Trakyalı, bu kelimeler yerine dişçi koltuğuna her oturduğunuzda aklınıza en sevdiğiniz yerdeki en sevdiğiniz o huzurlu manzara tablosu gelse koşa koşa o koltuğa oturmaz mıydınız? Diyor.

“Korkudan ve endişeden parmaklarınızla sıkı sıkı dişçi koltuğunun kolluğunu sıkmak yerine huzurlu olduğunuz o gizli yerinizde son derece rahatlamış, tüm endişe ve sıkıntılarınızdan arınmış bir şekilde dinlenmeyi tercih etmez miydiniz? Dişçi koltuğuna bir türlü oturmak istemeyen çocuğunuzun eğlence parkına gider gibi dişçi koltuğuna büyük bir heves ve istekle oturmasını istemez miydiniz?”

Bütün bunların bilinçli hipnoz yolu ile mümkün olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Göksu Trakyalı, bilinçli hipnoz yönteminin korku ve endişenin giderilmesi, hasta motivasyonunun arttırılması, ağrı kontrolü, kanama ve tükürük akış hızı kontrolü için son derece etkili bir yöntem olduğunu dile getirdi. Tıp ve diş hekimliği alanlarının dışında sigara alışkanlığının bırakılması, sportif faaliyetlerde performans arttırılması ve günlük stres ile baş edilmesi gibi çeşitli alanlarda da bilinçli hipnoz yönteminin kullanıldığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Trakyalı, bilinçli hipnoz seanslarından önce hastalara hipnoz hakkında kısa bir önbilgi verilip hastaların rızasının alınması gerektiğinden bahsetti.

Bu seans sırasında hastayı bilinçli hipnoz sırasında rahatsız edebilecek fobilerinin olup olmadığı sorgulanıp, hasta koltuğunda işlem yapılmadan önce yapılan bilinçli hipnoz seanslarında hastanın bilinçli hipnoz yöntemi ile rahatlaması ve endişelerinin giderilmesi sağlanmalı diyerek sözlerine devam etti.

Bilinçli hipnoz yöntemi ile hasta diş hekimi koltuğuna oturduğu andan itibaren kendini son derece rahat hissetmektedir ve artık diş hekimi koltuğunda değil beyaz kumların üzerinde asılı bir hamakta dalga sesleri eşliğinde bir deniz kıyısında veya hayal ettiği tüm bilgisayar oyunlarını oynayabileceği donanıma sahip bir oyun odasındadır diyen Yrd. Doç. Dr. Göksu Trakyalı, hasta hekim koltuğunda bu yolculuğa çıkarken, diş hekimi, gereken tedavi işlemlerini hastayı hiç rahatsız etmeden tamamlayabileceğini ifade etti. 

Bu haber toplam 3884 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.