Beyninizin sağ yarımküresini kullanın

Beyninizin sağ yarımküresini kullanın
Odaklı düşünme tekniklerinden Silva Metodu, sorunlara çözüm bulmaya en uygun seviye olan Alfa seviyesinde gerçekleşiyor ve bu seviyede beynin sağ yarımküresinin işlevsel olmasını sağlıyor

Bilim dünyasının araştırmalarına göre, sıradan bir insan zihni herhangi bir düşünceye en fazla 6-11 saniye odaklanabiliyor. 11 saniyeden sonra dikkat dağılıyor. Harvard Üniversitesi’nde yapılan araştırmalara göre bir insanın hedeflerine ulaşamamasının en önemli nedenlerinin başında da bu uzun süre odaklanamama sorunu geliyor. Zihnimiz ise bir düşünceyi programlayabilmek için en az 30 saniyeye ihtiyaç duyuyor. İşte bu noktada odaklı düşünme teknikleri en büyük yardımcı haline geliyor. Odaklı düşünme tekniklerinden biri de Silva Metodu. Metod, beynin alfa seviyesindeki aktivitelerini kontrol etmek olarak tanımlanıyor yani bilinçaltımızı kontrol ederek beynimizi daha fazla kullanmamızı sağlıyor.

Beynin etkin olarak kullanıldığı 4 bilinç seviyesi bulunuyor: Beta, Alfa, Teta ve Delta. Beta fiziksel aktiviteler, problem çözme ve endişe gibi aktivitelerle özdeşleştirilirken, Alfa daha çok meditasyon, rahatlama ve yaratıcı düşüncenin ortaya çıktığı seviye olarak kabul ediliyor. Ancak insanların yüzde 95’i Alfa seviyesinde uyuduğu için beyinlerinin sağ yarımküresini harekete geçiremiyor. Bu nedenle sorunlara çözüm bulmaya en uygun seviye olan Alfa’da beynin işlevselliğinden yararlanılamıyor.

Silva Metodu eğitimlerine katılanlar ilk olarak beyin dalgalarını yavaşlatıp Alfa seviyesine girebilmeyi ve bu seviyede bilinçli kalarak beynin sağ yarımküresinin işlevsel olmasını sağlamayı öğreniyor. Silva Metodu özetle dinamik meditasyon, gevşeme, olumlu düşünme yöntemlerini içeren bir harman. Hedeflenen; bir düşüncede kalabilmek, oradan ayrılmamak ve bunun paralelinde de hayal gücünü, düşünceyi genişleterek daha yaratıcı olabilmek.

Silva Metodu’nun yaratıcısı

Bugün 118 ülkede uygulanan ve 20 milyona yakın insanın mezun olduğu Silva Metodu’nun yaratıcısı Jose Silva’nın yaşam öyküsü dikkat çekici. Yokluk yüzünden henüz 6 yaşındayken çalışmak zorunda kalan Silva, okula gidemedi ve okuma-yazmayı kardeşlerinden öğrendi. Askerde aldığı eğitimler sayesinde Silva Metodu’nu geliştirdi. Bir elektrik devresinin daha az enerji kullandığında daha fazla enerjiyi açığa çıkardığını tespit eden Silva, insan beyninin de -tıpkı bir elektrik devresi gibi- daha az enerji kullanması için rahatlamasının sağlanması durumunda daha fazla enerjiyi açığa çıkartacağını ve dolayısıyla bir düşünce patlaması yaratacağını varsaydı. Bu varsayımını gerçekleştirmek için 1944’ten 1966 yılına kadar tam 22 sene çalışan Silva, 1966’da buluşunu tüm dünyaya ilan etti. Silva, öldüğünde ardında metodunun tüm dünyada kullanılması için bir vakıf bıraktı.

Metodun Türkiye’de eğitmenliğini Edis İnsan Kaynakları Danışmanlığı ve Eğitim Şirketi Kurucusu Ayşen Edis yapıyor. 7 ve 8 Kasım’da düzenlenen ve bugün de İTÜ Maçka Kampusu Sosyal Tesisleri’nde süren eğitimlerin ardından yeni programlar da organize edilecek.
www.edisdanismanlik.com

Bu haber toplam 5922 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.