Beynimiz Tanıdıklara Torpil Geçiyor
Journal of Neuroscience dergisinde yer alan çalışma bunu teyid ediyor...
Araştırmacılar sosyal bilgiyi işlemede rol oynayan beyin bölgesini incelediler. Beyin aktivitesini harekete geçirmede, sosyal ilişkilerin ortak ilgilerden daha baskın geldiğini tespit ettiler...
Önceki çalışmada başkalarının inançlarına ilişkin algılarımızın sosyal etkileşimleri yönlendirdiği ortaya çıkmıştı. Bu defa araştırmacılar beynimizin tanıdıklarımıza mı yoksa ortak ilgilerimiz olanlara mı daha duyarlı olduğunu test ettiler. 66 katılımcı üzerinde yapılan deneyde, katılımcılar ortak ilgilileri olan kişilerle ve farklı ilgileri olan arkadaşlarına ilişkin soruları yanıtlarken beyin aktiviteleri görüntülendi.
Katılımcılar arkadaşları hakkındaki soruları cevaplandırdıkları sırada medyal prefrontal korteksteki etkinliğin arttığını tespit ettiler. Kişilerin ilgi alanlarının örtüşmesi ise beyin cevabında her hangi bir değişikliğe yol açmadı.
Deneylerin hepsinde,benzerliğin değil yakınlığın beyinde medyal prefrontal korteks ve ilişkili bölgelerdeki cevapları tetiklediği görüldü. Bu durum başkalarını değerlendirirken sosyal yakınlığın ortak inançlardan daha önemli olduğunu düşündürdü. Araştırma sonucuna göre, sosyal etkileşimde rol oynayan bilişsel süreçlerde, sosyal bilginin toplanıp, işlenmesinde yakın gördüğümüz kişilerin anlamlılığı önemli bir yer tutuyor.
Medical Today News
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.