1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Baş Dönmesi, Ne Zaman Ciddiye Alınmalı?

Baş Dönmesi, Ne Zaman Ciddiye Alınmalı?

Hemen herkes hayatının bir döneminde baş dönmesi şikâyeti ile karşılaşır. Vertigo olarak da adlandırılan baş dönmesi, çoğu zaman basit rahatsızlıkların belirtisidir.

A+A-

Bazı durumlarda ise ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Vertigoyu genel anlamda baş dönmesi, arkaya ve öne gitme veya düşme hissi olarak tarif ediyor. Ancak tansiyon düşmesi ile ilgili baş dönmeleri bu kapsamda sayılmıyor. Vertigonun, iç kulak, denge siniriyle ilgili hastalıklarda, beyin sapı ve beyinciği tutan hastalıklarda görülebileceğini belirtiyor. Kulak hastalıklarına bağlı baş dönmelerinde kulak çınlaması, işitme azlığı, kulakta basınç hissi, bulantı-kusma, kulak akıntısı ve gözlerde anormal hareketler (nistagmus) saptanabiliyor.

Nörolojik hastalıklara bağlı baş dönmelerinde ise baş ağrısı, uyuşmalar, felçler, göz hareketlerinde anormallikler olabiliyor. Vertigonun gerçek olup olmadığının anlaşılabilmesi için nörolojik muayene yapılması gerekir. Vertigo beyin damar hastalığı, MS, beyin tümörü, boyun kemiklerinde kireçlenme gibi hastalıklarla ilişkili ise bu hastalıklara yönelik özel tedaviler uygulanacağını söyleyen Yavuz, ancak birçok hastada ortaya net bir sebep çıkmadığının da altını çiziyor. Yavuz, kulak hastalıklarına bağlı baş dönmelerin genellikle kısa ya da uzun zamanda kendiliğinden ortadan kalktığını aktarıyor.

Baş dönmesine sebep olan üç temel grup vardır. Bunların bir tanesi beyin sapı ve beyincik denilen denge sisteminin merkezini oluşturan yapıdır. Baş dönmesine sebep olan üç temel grup vardır. Bunların bir tanesi beyin sapı ve beyincik denilen denge sisteminin merkezini oluşturan yapıdır. Bu bölgelerdeki hastalıklar, baş dönmesi ve denge bozukluklarının ortaya çıkmasına neden olur.Örneğin beyin sapındaki ya da beyincikteki damar tıkanıklığı ya da bu bölgelerdeki kanamalar, birden bire ortaya çıkan şikâyetlere yol açarlar. Örneğin bu bölgedeki tümörler ya da yine bu bölgedeki sinir dokusunun yangısal hastalıkları, baş dönmesi nedenleri arasında yer alır.Bunun dışında, iç kulakla ilgili sorunlar, baş dönmesinin önemli nedenlerinden biridir. İç kulakta sıvı toplanmasına yol açan bazı hastalıklar veya denge kanallarındaki kristallerin çıkmasından kaynaklanan bazı hastalıklar olabilir. Bunlar baş dönmesine neden olan hastalıklar içinde en sık rastlanan hastalıklardır.

Çevresel sinirlerin hastalıkları, Baş dönmesine neden olan üçüncü büyük grup da, çevresel sinirlerin rahatsızlıklarıdır. Bu hastalıklarda daha çok denge bozukluğuyla karşılaşılır. Çünkü çevresel sinirler, yani bacaklardaki ve gövdedeki sinirler, denge hissini ve duyusunu beyinciğe ve beyin sapına taşıyan sinirlerdir. Bu sinirlerin hastalıkları, dengeyle ilgili bilgilerin beyin sapına ve beyinciğe iletilmesini engellediği için, hastalarda denge bozukluğu hissi ortaya çıkar. Kısaca beyin sapı ve beyincik denilen merkezdeki hastalıklar, iç kulağı etkileyen hastalıklar ve çevresel sinirleri etkileyen hastalıklar, baş dönmesi ve denge kaybı hissine yol açan faktörlerdir.

Bu haber toplam 6318 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.