1. HABERLER

  2. MAKALELER

  3. Balzac’ın “Güzel Imperia”Sında Freudyen Psikanaliz

Balzac’ın “Güzel Imperia”Sında Freudyen Psikanaliz

Balzac’ın Tuhaf Öyküler adlı eserindeki Güzel Imperia öyküsünü psikanalitik yorumlama tekniği uygulanarak incelendiği bu çalışma ile öykülerden yola çıkarak bilinçaltına ulaşabileceği ortaya konmuştur.

A+A-

Aydın ERTEKİN* Sibel YILDIZ** 

* Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü

** Adnan Menderes Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksekokulu


Edebiyat alanıyla yakından ilişkili olan psikanaliz, yazarların kendilerinden parçalar ekleyerek oluşturdukları eserlerinin derinlemesine incelenmesine yardımcı olur ve okurun eserlere faklı bir pencereden bakmasına olanak sağlar. Honoré de Balzac’ın Tuhaf Öyküler adlı eserindeki Güzel Imperia öyküsünü psikanalitik yorumlama tekniği uygulanarak incelediğimizde, anlatımın altında gizli duran daha farklı bir dünya ile karşılaşırız. Rahip Philipp ile sadece mevki sahibi erkeklerle beraber olan hayat kadını Imperia’nın ilişkilerinin anlatıldığı öykünün derinliklerine ulaşıldığında Freud’un kuramlarının varlığı açıkça kendini gösterir ve bu kuramlar esere faklı bir boyut katar.

GİRİŞ

Temel amacı insan ruhunu ve problemlerini çözümlemek olan psikanaliz, on dokuzuncu yüzyılın bıraktığı ağır toplumsal yaraların izlerinin silinmesine ve bireyin kendini tanımasına olanak verir. Yüzyılın çalkantılı tarihi insanlarda birey bilincinin gelişmesine neden olur. Bununla birlikte kilisenin bir parçası olmaktan kurtulan birey tecrübe ettiği sosyal dönüşümler nedeniyle ruhsal bir yıkıma uğrar. Yaşanılan bu ruhsal çöküntüyü aşabilmek için, bilimsel çalışmalar ve incelemeler insan ruhunun derinliklerine inmeyi amaç edinir. Söz konusu bilimsel çalışmaların sonucu olarak psikanalizin temelleri atılır. Nesnel dünyada olduğu gibi insanın ruhsal yaşamında da tüm olaylarda belirli bir neden yatar.

MAKALENİN PDF SÜRÜMÜ İÇİN TIKLAYINIZ

Bu haber toplam 17672 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.