1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Az Kalori, Uzun Ömür

Az Kalori, Uzun Ömür

Yeni bir araştırma sıkı bir diyetle ömrü uzatmanın mümkün olduğunu gösterdi.

A+A-

Nature Communications'da yayımlanan ve maymunlarda gercekleşen bir araştırmaya göre düşük kalorili beslenme stili ömrü uzatıyor. 

Şayet beslenme uzmanları, insanlarda aşırı kalori sınırlamasına temkinli yaklaşmak gerektiği ve bu alanda daha çok araştırmaya gereksinim olduğu uyarısında bulundu. 

Kalori sınırlamasına dayalı diyeti savunanlar, 75 senelik bilimsel verileri kaynak göstererek bu yolla daha uzun yaşamanın mümkün olduğuna umut ediliyor. 

Bu konudaki araştırmaların çoğu fare ve solucanlara dayanıyor, primatlar üzerinde gercekleşen deneylerde çelişkili sonuçlar elde ediliyordu. Fakat ABD'de Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden bir ekip, kalori sınırlamasının primatlarda da işe yaradığını gösteren bir araştırma yayımladı. 

Onlarca sene boyunca rhesus maymunları üzerinde gercekleşen gözlemler, kalori sınırlamasının ömrü uzattığını ortaya koydu. 

Üniversitenin tıp fakültesinden Dr Rozalyn Anderson, "Kalori sınırlaması primatlarda da yaşlanmayı geciktiriyor. Çalışmalarımız bu verileri doğruluyor." diye belirtti. 

Anderson, kalori sınırlamasının bir yaşam stili olarak önerilmediğini, sadece bir araştırma yöntemi olarak kullanıldığını vurgulayarak "insanlarda aynı yöntemi uzun süreli kullanmanın çok fazla zor olduğunu" belirtti. 

ABD'de sürdürülen bir araştırmada, sağlıklı insanların daha az gıda ile daha uzun yaşayıp yaşamadığına bakılıyor. 

Araştırmaya dahil olan sağlıklı yetişkinler, yıllar boyunca yüzde 25 daha az kalori içeren ve genel olarak sebze, meyve (özellikle elma) ve çorbalardan oluşan bir diyete tabi tutuluyor. 
Şayet beslenme uzmanları, vatandaşlar üzerinde gercekleşen deneyler netice verinceye kadar kalori sınırlayan diyetlere temkinli yaklaşmak gerektiği uyarısında yer alıyor. (bbc)

Bu haber toplam 4518 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.