Astım ve alerjiye karşı ay çekirdeği ve muz tüketin
Astım ve alerjiye karşı ay çekirdeği ve muz tüketin
Mevsim geçişleri alerjiyi tetikliyor. E vitamininden zengin beslenmek ise bağışıklığı güçlendirerek vücudu koruyor. Astım ve alerjiye karşı ay çekirdeği, muz, avokado gibi gıdalar tüketmeye çalışın
Dilara İsmailoğlu/Uzman Diyetisyen
Mevsim geçişlerinde kronik hastalıklar da kapımızı çalıyor. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Uzman Diyetisyen Dilara İsmailoğlu, astımı olan ne yesin, nelerden uzak dursun anlattı, ilaç gibi önerilerde bulundu...
İLAÇLAR ÖDEM YAPABİLİR
Astım, bronşiti ve alerjisi olanlar bu önerilere kulak versin:
E vitamini: Bu vitaminden zengin besinlerin tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirip akciğer sağlığını koruyor. Yüksek antioksidan etkisi de olan bu vitamin; bitkisel yağlar, badem, soya, tam tahıllı ürünler, ay çekirdeği, avokado ve yeşil yapraklı sebzelerde yüksek oranda bulunmaktadır. Özellikle astım hastalarının kullandığı ilaçlar ödem sorununu tetikleyebilir ve bu durum da astım ataklarını artırır. Ödem oluşumunda tuzlu ve şekerli yiyeceklerin ne sıklıkla yendiği ve miktarı önemlidir. Bu nedenle bu tür besinlerden kaçınılmalıdır.
Magnezyum: Akciğercilerimiz ve oksijen transportu için gerekli bir mineral. Yetersiz magnezyum seviyesi nefes alışverişlerde sıkıntı yaratıp hırıltılı nefes oluşturabilmektedir. Astım hastalarının çoğunda da magnezyum eksikliği görülebilmektedir. Ispanak, marul, kereviz, taze fasulye, salatalık, fındık, badem, muz; magnezyum kaynaklarıdır.
Balık: Omega 3 kaynağıdır, tüketimi çok önemlidir. Haftada en az iki-üç gün tüketilmesi oldukça yararlıdır.
MiGRENİ OLAN PEYNİR DEĞİL YUMURTA YESİN!
Beslenmeye dikkat ederek hastalıkların olumsuz etkilerini yüzde yüzde 30'a kadar azaltmak mümkün. Ancak herkesin vücudu farklı, dolayısıyla her besin herkese aynı etkiyi göstermeyebilir. Bu durumda kişinin kendi vücudunu iyi tanıması önemli. İşte genel olarak migren ataklarını artıran besinler:
Peynir (Sert, yıllanmış, tütsülenmiş ve bekletilmiş tuzlu olanlar),
Alkollü içecekler,
Sakatatlar (Böbrek, ciğer, sucuk, salam, pastırma, şarküteri ürünleri),
Deniz ürünleri (Kalamar, midye),
Konserve besinler,
Turunçgiller (Portakal, mandalina, greyfurt, limon),
Yağlı ve baharatlı yiyecekler,
Kafeinli içecekler (Çay, kahve, asitli içecekler)
İncir, kuru üzüm, avokado, muz, kırmızı erik, çikolata, maya.
Emine Yüzbaşıoğlu/Diyetisyen
DİYETİNİZİ HAYATINIZLA UYUMLU HALE GETİRİN
Bahar aylarına geçiş pek çok insan için mutluluk kaynağı olurken, bahar yorgunluğu olarak adlandırılan adaptasyon süreci yaşam kalitesini düşürebilir. Memorial Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Emine Yüzbaşıoğlu, bahar aylarında sağlıklı beslenme konusunda bilgiler verdi...
GECE KAÇAMAK YAPMAYIN
Güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlayın.
Gün içinde düzenli beslenin. Ana ve ara öğünleri atlamayın.
Geç saatlerde yenilen yüksek kalorili atıştırmalıklar, sabah daha yorgun ve ödemli uyanmaya neden olacağından gece kaçamaklarından uzak durun.
Sebze ve meyve tüketimini ihmal etmeyin. Gün içinde üç-dört porsiyon meyve tüketmeye ve yemeklerin yanında salata yemeye özen gösterin.
Kızartma, hamur işi, pasta, börek gibi yağ içeriği yüksek yiyeceklerden uzak durun.
Baharda oluşabilecek ödemleri önlemek için günde en az 1.5-2 litre su için. Meyve suyu, asitli içecekler gibi şeker içeriği yüksek sıvıların tüketiminden kaçının. Çay, kahve tüketimini azaltarak yerine yeşil çay, beyaz çay, papatya gibi vücuttan ödem atmaya yardımcı bitki çaylarını tercih edin.
HAFTADA BİR TARTILIN
Yaz öncesi hızlı kilo vereyim derken sağlığınızı kaybedebilirsiniz. Sağlıklı kilo vermek sabır, istikrar ve motivasyon gerektirir.
Diyet kişiye özel olmalıdır. Kişinin yaşına, boyuna, kilosuna, beslenme alışkanlıklarına uyum gösterecek şekilde hazırlanmalıdır.
Haftada 1-1.5 kilo kaybı hedeflenmelidir.
Alternatifler ve değişikliklerle diyetin devamlılığı sağlanmalıdır.
Her gün veya günde birkaç kez tartılmak motivasyonu bozacağından, haftada bir kilo kontrolü yapılmalıdır.
Hayatımızı diyete göre planlayamayız ama diyeti hayatımıza göre planlayabiliriz. Bu sebeple diyetin mantığını öğrenerek gerektiğinde diyette değişiklikler yapılmalı ve her kaçamakta suçluluk duymadan diyete devam edilmelidir.
Diyetinizi ve kilo verme hızınızı kimseyle karşılaştırmayın. Herkesin metabolizmasının farklı olduğunu kendinize sık sık hatırlatın.
BAHAR YORGUNLUĞU İÇİN EN İYİ İLAÇ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEK
Sağlıklı beslenmede; günlük besin piramidindeki yiyecek grubundan yeterli ve dengeli beslenerek vücudun ihtiyacı karşılanmış olacaktır. Örneğin günlük beş porsiyon meyve, C vitamini ihtiyacını karşılarken, iki-üç porsiyon süt ürünü kalsiyum ihtiyacı için yeterlidir. Bu sebeple sağlıklı beslenildiği takdirde ek vitamin takviyelerine gerek yoktur. Ancak iştahsızlık, tek yönlü beslenme veya özel hastalık durumlarında genel sağlık durumuna göre, hekim veya diyetisyene sorularak başlanmalıdır.
Kaynak:Sabah
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.