Andropozun Cinsellik üzerine etkisi nedir?

Andropozun Cinsellik üzerine etkisi nedir?
Her erkek için kaçınılmaz bir süreç olan andropozu, gerekli tedavi ve ilaçlarla sorunsuz, hatta keyifli bir şekilde geçirmek mümkün...

KADINLARDAKİ menopoz sürecinin erkeklerdeki karşılığına andropoz denilebilir. Erkeklerin genellikle yaşlılık sürecinde ortaya çıkan bir takım fiziksel ve ruhsal değişimler özellikle cinsel işlevlerinin olumsuz etkilenmesine yol açar. Andropoz sürecinde de testislerin ve böbreküstü bezlerinin yavaş çalışması ile birlikte androjen hormonlarının salgılanması da azalır. Bu hormonlar özellikle beyin, kas, kemik, prostat ve cinsel işlev üzerinde etkilidir ve cinsel işlevde sorunlar görülebilir. Genellikle 30 yaşından sonra erkeklerde testosteron azalmaya başlar.

Andropoza girdiğinizi nasıl anlayabilirsiniz?

Bu sürece giren erkeklerde bir takım ruhsal değişiklikler gözlenebilmektedir. Özellikle depresif bir ruh hali hakimken ayrıca endişe düzeyinde artma ve cesaret düzeyinde ise azalma görülebilir. Sürekli bir halsizlik ve yorgunluk hali ile konsantrasyon eksikliği de eşlik edebilir. Hatta bazı düzeylerdeki testosteron eksikliği hafızayı da olumsuz etkileyebiliyor. Bu belirtilerin yanı sıra laboratuar ortamında yapılan bazı ölçümler ve hasta verilerinin bir takım skalalar ile karşılaştırılması sonucu ile andropoz teşhisi konulmaktadır.

Cinsellik üzerine etkisi nedir?

Andropozun fiziksel ve ruhsal etkilerinin yanı sıra en büyük etkisi cinsel işlev üzerindedir. Bu süreçte sertleşmede zayıflama, iktidarsızlık, orgazm hissinde azalma ve cinsel isteksizlik görülebilir. Yaşlanma ile birlikte ortaya çıkan androjen eksikliği erkeklerde hem uyarılma hem de cinsel ilişkide performans sorunlarına yol açar. Normal düzeyde bir cinsel arzu, ereksiyon ve boşalma için testosteron gereklidir. Testosteron azalmasına bağlı ereksiyon bozukluklarında öncelikle testosteron seviyesi düzeltilmelidir.
Andopoz sürecindeki erkeklerdeki genel sinirlilik hali cinsel hayatlarını olumsuz etkilemektedir. Cinsel performansı düşen erkeklerin sinirlilik hali artmakta, bu ruh halindeyken de daha fazla cinsel sorun yaşamaktadırlar.

Oysa andropoz sürecinde erkeğin aktif bir cinsel hayatının olması mümkündür. Birçok erkeğin ilerleyen yaşlarına rağmen 60, hatta 70 yaşından sonra dahi çocuk sahibi olduğunu biliyoruz. Dolayısı ile yaşlanmanın ve andropoz sürecine girmiş olmanın cinsel hayatı kesinlikle olumsuz etkileyeceği söylenemez.

Tedavi ile cinsel sorunlar ortadan kalkar mı?

Tanı sonrasında kişi düzenli doktor kontrolleri ve gerekli tıbbı müdahale ve yöntemlerle birçok sıkıntısından kurtulabilir. Öncelikle uygulanan eksilen hormonların yerine konulmasıdır. Bu amaçla üretilmiş birçok alternatif ilaç, cilde yapıştırılan bant ve iğneler bulunmaktadır. Hormon tedavilerine destek olarak penise yerleştirilen bazı tablet, protez ve vakumlar da kullanılabilmektedir. Bu tedaviler sonucunda kişilerin sertleşme sorunu büyük ölçüde tedavi edilebilmektedir. Andropoz sürecinde kişinin tıbbı destek almasının yanı sıra psikolojik destek alması da etkili olmaktadır.

Andropoz her erkek için kaçınılmaz ve doğal bir süreçtir, fakat bu süreci gerekli tedbirler ve tedaviler ile sorunsuz geçirmek, hatta keyifli hale getirmek de mümkünüdür. Unutmayın siz her yaşta değerlisiniz! Değerinizi bilin ve sağlığınızı koruyun!

Bu haber toplam 28505 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.