Akıllı Elektronik Tekstiller
Tıp Elektroniği Gelişiyor
Gelişen teknolojiyle paralellik gösteren Tıp-elektroniği diğer alanlarda da ilerlemeler gösteriyor. Teknolojinin takibi ve rekabet edebilecek yeni ürünlerin oluşturulabilmesi için nanoteknolojik uygulama-lar önem taşımaktadır. "Fonksiyonel Moda" teriminin gelecek için önem taşıdığı bir gerçektir. Malzemelerin özellikleri ve teknolojik özelliklerin geliştirilmesi ile oluşturulacak olan "Fonksiyonel Moda" ileride pazarın daha üst düzeyde taleplerini karşılayabilmek için daha fazla önem kazanacaktır. Bu özelliklerin elde edilmesi; kompozit malzemeler ve malzeme bilimi, polimer bilimi ve tıp-elektronik bilimi alanlarını da kapsayan multidisipliner bir çalışmayı gerektirmektedir ve burada mühendislere büyük işler düşmekte-dir.
Gelecekte giyimlere, örtme ve süslemenin yanında, başta sağlık, güvenlik ve enformasyon alanlarında olmak üzere, başka hizmetler de sunabilen çok fonksiyonlu akıllı tekstil ürünlerinin üretimi ve kullanımı artacaktır. Bu ürünlerde ciddi Ar-Ge çalışmaları sonucu üretilebilir.
Giyilebilir akıllı elektronik tekstiller, günümüzde elektronik tıp teknolojisinin yaygın bir şekilde kullanılmasına imkan sağlamaktadır. Bu nedenle, dünyada pek çok araştırma merkezi veya önemli firmalar tarafından tıbbi bilgilerin algılanıp izlenilmesini sağlayan ileri düzeyde giyilebilir akıllı tekstil ürünleri geliştirilmektedir. Bu ürünler hasta ile doktorun mekânsal ayrılığı veya elektronik tıp olarak adlandırılan bir alanın kapılarını açmış; mesafe hasta ve doktoru birbirinden ayırdığı zaman hastaya sağlık bakım hizmetleri sağlamak amacıyla elektronik bilgi ve iletişim teknolojileri bir tekstil yapısı içerisinde kullanılmaya başlanılmıştır. Elektronik tıp alanındaki tıbbi tekstiller, elbiseye entegre edilen sensörler ve iletişim sistemleri aracılığıyla hastanın tıbbi göstergelerinin elde edilmesi, izlenmesi ve bunların doktora, hastaneye veya acil servise bildirilmesine olanak vermektedir. Bununla birlikte, tıbbi talimatlara dayanarak hastaya ilaç verebilen özel tekstiller de bulunmaktadır. Bu teknolojiler, özellikle yaşlı ve kronik hastalar için zaman kaybı olmadan, hastane ve doktor ziyaretleri sonucunda oluşan maliyetlere gerek kalmadan sürekli tıbbi izleme ve optimal tıbbi bakımı mümkün kılmaktadır. Buna ek olarak, elektronik tıp teknoloji-si hastaların beden fonksiyonlarının kendi evlerinde bile takip edilebilmesine olanak sağladığı için hasta-ların güvenliğinde ve yaşam kalitelerinde artış imkanı sunmaktadır. Ülkemizde de bu konuda çalışmaların yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışma sonunda elde edilecek algılama özelliğine sahip iplik veya kumaş esaslı sensörlerin hangi vücut fonksiyonlarının algılanması için kullanılabileceği, bir diğer deyişle kullanım alanlarının tespitine de karar verilecektir. Dolayısıyla, bu çalışmanın özellikle nabız, terleme, vücut ısısı gibi vücut fonksiyonlarının algılanıp izlenilmesini sağlayan tekstil ürünlerinin geliştirilmesi, gelecekte yapılacak çalışmalara bir basamak oluşturması hedeflenmektedir.
Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi, Biyomedikal Mühendisliği Bülteni Ağustos 2012 5. Sayı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.