Aile İletişimde En Etkili 10 İpucu
Her ilişkide iyi bir iletişim gereklidir. Bu kendi kendine yardım türünden kitaplarda, TV şovlarında öyle çok belirtilmiştir ki artik bir klişe halini almıştır.
Eğer sonunda esinizin ne istediği ya da sizin ondan ne istediğiniz hakkında bir takim yanlış varsayımlara düşmeyecekseniz, esinizle konuşmak ve onu dinlemek her ilişkinin ana temelini oluşturmalıdır.
İşte size iyi bir iletişim için 10 ipucu. Erkekler ile kadınlar arasındaki farklılıklar ve nasıl basa çıkılacağı ile ilgili tavsiyelerimizi de gözardı etmeyin...
1. Zaman bulun
Asla esinizle başkalarının da bulunduğu ortamlarda, bir barda önemli birşeye karar vermeyin. Sadece ikinizin olduğu bir zaman yaratın, televizyonu kapatın ve elinizdeki konuya konsantre olun.
2. Dikkatinizi dağıtmayın.
Mümkün olduğu kadar çok göz temasında bulunun. Birçok kişi bunun kanepeden ziyade yemek masasında daha rahat sağlanabildiğini düşünür, ama her ikiniz için de neresi uygunsa orayı seçin.
3. “Hissediyorum ki.....”
Cümlenize “Hissediyorum ki.....” diye başlayın. Bu iki şey için önemlidir. Ne hissettiğinizi düşünmek zorunda kalacaksınız ve her an söz saldırısında bulunacağınızı düşünen esinizin tüylerinin diken diken olmasını engellemiş olacaksınız.
4. Dinleyin.
Dinlemek bir çeşit sanattır. Esinizin konuşmasını bitirmesine izin verin, sabırlı olun ve o konuşurken söyleyeceği kritik birşeye karşı kendinizi nasıl savunacağınızı düşünmeyi bırakın.
5. Onu anlamaya çalışın
Esinizin size söylediklerini anlamaya çalışarak onlara doğru yanıtı vermeye gayret edin. “Sanırım bunu söylemek istiyorsun ki.......” gibi yanıtlarla onu anladığınızı gösterin. Bu her iki tarafa da ayni kulvarda olduğunuzu hissettirecektir.
6. Uyumlu olun
Eğer isler kızışıyorsa ilimli davranmaya gayret edin. Bunun bir rekabet olduğunu asla düşünmeyin.
7. Ufak ufak halledin
Eğer büyük bir karar almanız gerekiyorsa ya da hileli bir meseleyi halletmeniz lazımsa olayları ufak parçalara bölün ve her gün birazını çözümlemeye çalışın. Sonunda herşeyin daha açık ve belirgin olduğunu göreceksiniz.
8. Açık olun
Belirsiz olmak yerine kesin ve açık olun. Mesela “arabayla ilgili hiç birşey yapmıyorsun” yerine“ arabaya Perşembe günleri benzin koymanı isterdim” deyin. Böylece esiniz ne istediğinizi bilecek ve genel bir kritikle yaklaşmanıza göre daha az kırılacaktır.
9. Onun moduna uyum sağlayın
Bazı konulara gülmek normaldir ama ortaya atılan bir espri konuşmayı etkileyerek bazen de olayı tersine çevirebilir.
10. Ona karşı gelmeyin
İsimler takmanın, aşağılamanın hatta hafifçe kasıtlı davranmanın bile iyi bir iletişimde yeri olamaz. Konuya sadik kalın ve asla esinize karşı gelmeyin
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.