1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. 2014’te Daha Sağlıklı Olun!

2014’te Daha Sağlıklı Olun!

Yaşamınıza dair ufak değişiklikler ile kanser riskinizi azaltarak daha sağlıklı bir hayata sahip olabilirsiniz. Yeni yılda da bu konuda kararlı olmak, doğru yöntemleri izleyerek kendinize en iyi yılbaşı hediyesi olacak sağlıklı ve uzun bir ömür kazandırma

A+A-

Sigarayı bırakın

Kanser riskini azaltmak için atılacak en büyük adım, sigarayı bırakmak ve bir daha asla başlamamaktır. 2014, sigarayı bırakma yılınız olsun.

Kilonuzu kontrol altına alın

Sofranızdan karbonhidrat oranı düşük sebze ve meyveyi eksik etmeyin. Tüm baklagiller, yağsız et, balık ve yağ oranı düşük süt ürünleri ile doğru şekilde beslenerek sağlıklı bir kiloda kalmayı, bir yaşam şekli haline getirmelisiniz.

Gereksiz yere vitamin kullanmayın

Vücutta herhangi bir vitamin ya da mineralin eksikliği olmadan vitamin takviyesi yapmak, kansere yatkınlığa neden olabilir. Böyle bir alışkanlığınız varsa, yeni yılda bunun yerine sağlıklı beslenmeyi tercih edin. Antioksidan olarak adlandırılan bir takım ilaçlar ve vitaminlerin gereksiz yere kullanılması vücuda yarar yerine pro-oksidan yani hücreye zarar veren bir etki yapabilir.

Her gün en az 30 dakika spor yapın

Her türlü fiziksel aktivitenin, birçok kanser türünün önlenmesinde çok büyük etkisi olduğu bilinmektedir. Uzman kontrolünde en az 30 dakika yapılan spor, kanser riskini yüzde 30-50 oranında azaltır.  Hareketsiz bir yaşamınız varsa, yeni yılda sağlığınız için bol bol egzersiz yapın.

Stresi yönetin

Stresi, hobi edinme, meditasyon, egzersiz gibi yöntemlerle azaltabilirsiniz. 2014’ü hayata pozitif bakış açısı, kontrol altına alınmış stres ve gülümseme ile karşılayın.

Aile öykünüzü önemseyin

Aile geçmişi, kanser riskini azaltmak ve erken evrede yakalamak için kişiye özel strateji belirlenebilmesini sağlar. Yakın aile bireylerinin sağlık durumları hakkında detaylı bilgi toplayarak, bu bilgileri doktor ile paylaşabilirsiniz.

Tarama testleri yaptırın

Mamografi, PSA gibi birçok tarama testi, kanseri önlemek için değil, tedavi edilebilir durumdayken erken evrede kanseri belirleyebilmek için yapılır. Kolonoskopi ve PAP testi gibi testler ise, tedavi edilmediğinde kolon veya rahim ağzı kanserine yol açabilen kanser için öncü hücresel bozulma değişiklikleri tespit etmede yardımcı olabilir. Yeni yılda, rutin sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin.

Bu haber toplam 3095 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.