Yeşil ile büyüyen çocuğun psikolojisi farklı oluyor
Çocukluğu yeşim bir ortamda geçen kişilerin ileriki yaşlarında psikolojik hastalıklara yakalanma ihtimali, diğer çocuklara göre daha düşük. Danimarka’daki Aarhus Üniversitesi’nin araştırmasına göre ormanlar, çimenler, parklar ve bahçelerin olduğu ortamlarda büyüyen kişilerin, bu tür ortamlarda büyümeyenlere göre psikolojik hastalıklara yakalanma ihtimali yüzde 55 daha az.
ABD’deki PNA isimli dergide yayımlanan araştırma, 1985-2013 yılları arasında bir 1 milyon kişinin aileleriyle yaşadığı bölgeler uydu fotoğrafları aracılığıyla incelendi. Araştırmacılar buna ek olarak 1985 ve 2003 yılları arasında doğan çocukların uzun süreli sağlık verilerini en az 10 yaşına kadar 16 psikoloji rahatsızlığı baz alarak değerlendirdi. İki verinin kıyaslanmasıyla yeşil ve psikoloji rahatsızlıklar arasında ilişki tespit edildi. Araştırmayı yapan uzmanlardan Kristine Engemann “Verilerden, bir çocuğun doğumundan itibaren 10 yaşına dek yeşil bir ortamda ne kadar uzun süre yaşarsa, psikolojik bir hastalığa yakalanma ihtimalinin o denli az olduğunu gördük. Bir çocuğun yeterli yeşil alan olduğu müddetçe şehirde büyümesi kötü bir şey değil” dedi.
Araştırmacılar bu araştırmanın sonuçlarından yanlış çıkarımlar yapılmaması konusunda uyarıyor. Yeşil alanlarda yaşayanların psikolojik olarak daha sağlıklı olması sadece yeşilden kaynaklanmıyor olabilir. Bu bölgelerde yaşayanların sosyal ve ekonomik durumu iyi olmasının da psikolojik sağlıklarına genel katkı sağlayabildiği belirtiliyor. Araştırmada bu tür sosyal faktörler dikkate alınmamış. Ancak uzmanlar buna rağmen yeşil ve doğal bir çevrenin mental sağlığa bu zamana kadar kabul edilenden fazla katkı sağladığı görüşünde.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.