Yeni Yılda Sağlıklı Bir Ruh Yapısına Sahip Olmak İçin Ne Yapmalı?
Doç. Dr. SERDAR DAĞ / Beyin ve Sinir Bilimi Uzmanı
Bir yıl daha geride kaldı ve hepimizin bedeni ve ruhu biraz daha yaşlandı. Her yeni yıla girerken içimizde yeni heyecanlar, planlar, yapılan hataların tekrarlanmaması, çok para vs. gibi duygular olur. Ümit ettiğimiz bu temennilerimizin olması için öncelikle duygularımızın, düşünce tarzımızın ve alışkanlıklarımızın da değişmesi gerekir.
Beynimizden salgılanan biyokimyasal maddeler kişiliğimizi ve ruh yapımızı belirler. Bu biyokimyasal maddelerin, üzüntü, stres gibi sebeplerle bozulması ruh yapımızın değişmesine ve kişiliğimizin kontrolümüzden çıkmasına sebep olur. Beyin detoksu yapmak ve istemediğimiz duygularımızdan kurtulmak için öncelikle ruh yapımızın sağlam olması gerekir.
Duygularımızın sağlıklı olup olmadığını anlamak için psikolojik test yaptırmak gerekir. Nasıl diğer organların sağlığı için düzenli kontrol ve testler yapılıyorsa beyin sağlığı içinde bu testi yaptırabiliriz. Çoğumuz içinde bulunduğumuz ruh halini önemsemeyiz ve bunu yaşadığımız bazı sıkıntılı olaylara bağlarız. Son zamanda ruh yapımızı belirleyen ve nasıl tedavi edilmesi gerektiği hakkında bilgi veren bu testler düzeni yapılırsa ruh yapımızın hafif rahatsızlığı fark edilir. Belki birkaç gün ortam değişikliği ve ve ufak tefek hayat değişikliği depresyona girmemizi, takıntımızın artmasını engeller.
Yurtdışında ve ülkemizde büyük şirketler çalışanlarına bu testi belli zaman aralıklarında yaptırıyor. Çalışanının ruh yapısı iyi olduğu zaman iş verimi artar. Zaten toplumdaki tüm kavgaların, anlaşmazlıkların sebebi düşüncelerimize ve sinirlerimize hakim olamama değil mi?
Psikolojik testle neler anlaşılır?
1-Kişiliğimizin türü belirlenir. Kişiliğimizi nasıl kontrol altında tutmamızın raporlanması yapılır.
2-İçinde olduğumuz ruh hali belirlenir.
3-Takıntılarımızın sebebi ve derecesi belirlenir
4- Farkında olduğumuz veya olmadığımız bağımlılıklarımız belirlenir. Dijital bağımlılık, sigara bağımlılığı, alışveriş bağımlılığı, gezme bağımlılığı, çapkınlık bağımlılığı gibi...
5-Depresyon da olup olmadığımız ve bunun derecesi ve sebebi raporlanır.
6-En önemlisi ruh halimizi bozan sebepler belirlenir ve bunların raporlanması yapılır.
Bu test sonucunda bozulan veya bozulmak üzere olan duygularımızın ve kişiliğimizin nasıl toparlanabileceği bize söylenir. Yine bu tedavinin ilaçla mı, terapiyle mi yoksa hayatımızda yapacağımız küçük değişikliklerle mi düzeleceği raporlanır.
Yeni yılda mutlu olmak için belki de bizim de zaman zaman psikolojik test yapmamamız gerekir. Mutlu yıllar dileği ile...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.