Yabancı dil eğitimine Türk mühendislerden yapay zeka desteği!

Yabancı dil eğitimine Türk mühendislerden yapay zeka desteği!
Türkiye’de ilkokulda başlayan İngilizce dil eğitimi, lise ve üniversiteyi de kapsayacak şekilde en az 12 yıl boyunca devam ediyor. Buna rağmen ülkemiz, global İngilizce yeterlilik sıralamasında 88 ülke arasında 73. sırada yer alıyor.

İngilizce öğrenme platformu WEXT, Oxford University Press içerikleriyle yapay zekayı birleştirerek yeni nesil kişiselleştirilmiş İngilizce öğrenme metodu ortaya koyuyor.

Türkiye, İngilizce dil eğitimi süresinde dünyanın en cömert ülkelerinden biri konumunda bulunuyor. Bir öğrenci, ilkokuldan itibaren 12 yıl boyunca 1.000 saatten fazla İngilizce eğitimi alıyor. Buna rağmen, uluslararası dil okulu EF Education First tarafından ana dili İngilizce olmayan 88 ülke arasında gerçekleştirilen İngilizce yeterlilik sıralamasına göre, Türkiye 73. sırada “çok düşük yeterlilik” bandında yer alıyor. Yapay zeka destekli İngilizce öğrenme platformu WEXT’in kurucusu Ali Uzunyolcu, bu durumun temel nedeninin bireylerin öğrenme farklılıklarını dikkate almayan yöntemler, motivasyon düşüklüğü, zaman ve mekan zorunluluğu, öğrenme sürecinde bireye özgü geri bildirim olmayışı olduğunu ifade ediyor.


wext-mobile.jpg


Yabancı dil eğitiminden yapay zeka destekli model 

Geleneksel öğretim metotlarının “one-size-fits-all” (her bireyi aynı kabul etmek ve aynı ders materyalini sunmak) yaklaşımı dil öğrenmenin önündeki engellerden biri olmaya devam ediyor. Öte yandan hızla gelişen yapay zeka teknolojileri eğitim süreçlerine de dahil oluyor. WEXT, dünyanın en köklü üniversitelerinden Oxford Üniversitesi'ne ait Oxford University Press içerikleriyle yapay zekayı birleştirerek yeni nesil kişiselleştirilmiş İngilizce öğrenme metodu ortaya koyuyor. Türk mühendisler ve Sakarya Üniversitesi Teknokent’in akademik iş birliğiyle geliştirilen yapay zeka destekli yapısıyla WEXT, seviye tespitinin ardından kullanıcıların ilerleme hızına ve dil gelişimlerine bağlı olarak en uygun ders materyallerini, anlık geri bildirimlerle destekleyerek kişiye özel bir eğitim süreci sunuyor. Platform, öğrenme analitiği sayesinde objektif değerlendirmelerle, kullanıcının öğrenme hızına ve biçimine uygun olarak 1000’den fazla farklı interaktif ders planı oluşturuyor.

Yabancı dil eğitiminde dinleme ve konuşma, okuma ve yazma, dil bilgisi ve kelime bilgisi becerilerinin bir bütün olduğunun altını çizen Ali Uzunyolcu, “Türkiye’de İngilizce öğrenimi söz konusu olduğunda akla gelen ilk beceri konuşma pratiğidir. Bu noktada göz ardı ettiğimiz husus ise yeterli düzeyde dil bilgisi, kelime bilgisi, dinleme ve okuma becerilerimizi geliştirmedikçe istenilen seviyede konuşma yetilerine sahip olamayacağımızdır. Bu çerçevede tüm dil becerilerinin bütünleşik olarak sunulduğu, teknoloji destekli kişiselleştirilmiş bir dil öğrenme yöntemi ile daha hızlı ve etkili bir şekilde başarının yakalanması mümkün. Bu noktada yapay zeka sayısıyız veriyi analiz ederek bireylerin farklılıklarını tespit ederek yol gösterici oluyor.” dedi.

Hedef, yerli kaynaklarla dünyaya İngilizce öğretmek

2018 yılının Eylül ayında hizmete sunulan WEXT’in, ilk 4 ay içerisinde 10.000 binden fazla kullanıcıya ulaştığını belirten Ali Uzunyolcu şunları aktardı: “Bu hızlı büyüme sonucunda uluslar arası pazarlara açılmak için çalışmalara başladık. Gelen talepler doğrultusunda öncelikle Rusya, İtalya, Malezya ve Slovakya’ya odaklandık. Yenilikçi öğrenme modeliyle WEXT, Türkiye’den çıkıp uluslararası pazara açılan İngilizce dil öğrenme platformlarından birisi olmaya aday.”

Kaynak:Aktüel Psikoloji

Bu haber toplam 2126 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.