VAJİNİSMUS NEDİR?
Kadınlarda cinsel ilişkinin gerçekleştiği bölge “vajina” (vajen) olarak bilinir.
Vajinismus, cinsel birleşme sırasında vajinal kasların istemsiz kasılmalarıyla cinsel ilişkinin olamaması veya oldukça ağrılı olması durumuna verilen isimdir.
Bilinçaltına yerleşmiş bir takım korkular ve yanlış cinsel bilgilendirilmeler sonucunda vajinal kanalın dış kısmındaki kaslar (aşk kasları olarak adlandırabiliriz), vücudun adeta “kendini koruma mekanizması” sonucunda istem dışı olarak (yani kişinin kendi kontrolü dışında) kasılır. Böylece cinsel birleşme olanaksız hale gelir.
Vajinismus problemini yaşayan kadınların çoğunun anlattığına göre, kasılmalar yalnızca vajinal girişte değil, aynı anda karın, bel, sırt, bacak gibi vücudun pek çok bölgelesinde görülmektedir. Bu nedenle de çiftlerin ilişki denemeleri sonrasında, kişilerin bu bölgelerinde yaygın olarak kas ağrıları görülebilmektedir. Bu durum biraz da vajinismusun derecesi ile ilişkilidir.
Vajinismus Evreleri Nelerdir?
Vajinismusun 5 evresi vardır ve her evresinde uygulanan tedavi yöntemi farklıdır. Evreler kadınların yaşadıkları zorluk dereceleriyle anlaşılır.
1.Evre: Vakalar jinekolojik muayene sırasında rahattırlar. Parmaklarını vajina içerisine sokabilirler.
2.Evre: Jinekolojik muayene sırasında rahat değillerdir. Parmaklarını vajina içine sokamaz, girişinde kalırlar.
*** Bu iki vakada, vajinal giriş deneyimi yaşanmıştır. Bir de, bunlarda geçmişte yaşanmış cinsel bir travma yoktur.
3.Evre: Kasılmalar tüm vücudu etkilemiyorsa, sadece aşk kaslarıyla sınırlıysa bu evredededir.
4.Evre: Kasılmalar tüm vücudu etkiliyor, muayene sırasında sırtında yoğun kasılma, endişe, korku, bacaklarını kapatma, direnç varsa 4. evrededir. Zor da olsa muayene olurlar.
5.Evre: Hasta muayene olmayı kesin olarak reddeder, ne şekilde olursa olsun bilinci açıkken hiç muayene olmamıştır.
*** Bazı ayırt edici kriterlerle vajinismusu hafiften ağıra doğru 5 dereceye ayırıyoruz.
1- Parmağını vajinaya sokabilme,
2- Muayene sırasında tutum,
3- Cinsel travma öyküsü,
4- Kasılmaların yaygınlığı ve şiddeti,
5- Penis-vajen birleşmesi.
Vajinismuslu kadınların eşlerinin de çok özel insanlar olduğu âşikar. Eşlerini cinsel birleşmeye zorlamaktansa onların duygularına, korkularına saygı duyarak -belki de uzun bir süre- deneme ve bekleme süreci geçiriyorlar ve tedavi yoluna giriyorlar.
“Kaderim” deyip hiçbir şey yapmamak veya durumu kabullenmektense tedaviye gelen çiftlerin cesaretini kutlanmaya değer görüyorum ve benzer sorunları yaşayan çiftlere gösterilebilecek bir örnek teşkil ediyorlar. Asıl yapılması gereken o çiftlerin yaptığı gibi bir adım atmak.
Yüzdelik oran olarak muhafazakar ülkelerde daha fazla olmasına rağmen, vajinismus tüm dünyada görülen bir rahatsızlıktır. Muhafazakâr ülkelerdeki fazlalığın sebebi de, yanlış cinsel bilgiler, ön yargılar, hurafeler ve mitler olarak belirtilebilir.
Vajinismuslu kadınlara; “Neden bu kadar bekledim?, Bir tek ben mi bu sorunu yaşıyorum?…” gibi sorularla boğuşup durmaktansa bir an önce tedavi için adım atmalarını tavsiye ederim. Çünkü vajinismusla yaşamak bir zorunluluk değildir, tedavisi çok kolay ve kesin olan bir psikolojik süreçtir.
Kaynak: https://www.psikolojim.com.tr/vajinismus
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.