Uzun süreli uyku depresyon belirtisi mi?
Uyku, kendimize ayırdığımız en güzel anlardan biridir. Yetişkin bir birey için sağlıklı bir uyku günde yaklaşık 6-8 saat olmalı, fakat bu sürenin 5 saatten az olması veya 9 saatten fazla olması kendimizi yorgun hissetmemize neden oluyor.
Uzmanlar, uzun süre uyumanın depresyona işaret ettiğini söylemektedir. Peki, fazla uyku depresyon belirtisi midir?
Depresyon, kişinin gündelik hayatını olumsuz etkileyecek derecede yaşadığı çalkantılı ruh halidir. Depresyondaki kişiler genellikle normalde zevk aldıkları aktivitelerden zevk alamazlar, özgüven düşüklüğü yaşarlar, kendileriyle eskisi kadar ilgilenmezler, aşırı yemek yeme ya da iştahsızlık şeklinde durumlar yaşayabilirler. İntihara meyilli ve sürekli bir mutsuz bir hal içindedirler.
Depresyonda görülen bir diğer belirti ise çok uyumaktır. 9 saatten fazla süren bir uyku genellikle vücudumuza fayda sağlamaz ve bu kişiler uykudan sonra, uyanmakta zorluk çekebilirler. Kişi çok uyumayı mutsuz ruh halinden ve olumsuz düşüncelerden bir kaçış yolu olarak görür.
Aşırı uykunun belirtileri
Kişi, günde en az 7 saat uyumasına rağmen aşırı uyku sersemliği ile birlikte aşağıdaki durumları yaşıyorsa;
-Sürekli uyuma isteği ya da gün içinde uyuya kalma
-9 saat ya da fazla bir süre boyunca uyumaya rağmen dinlenmiş ve rahat hissedilmemesi.
-Uyandıktan sonra çevreden gelen durumlara yeterli ilgiyi gösterememe.
-Kişi en az 3 ay içinde haftada en az 3 kez aşırı uyumayı deneyimliyorsa.
-Aşırı uyuma bilişsel, sosyal ya da diğer alanlarda kötü etkilere sebep oluyorsa.
-Aşırı uyku sersemliği başka bir uyku rahatsızlığı ile açıklanamıyor ve diğer uyku bozukluklarının belirtilerine benzer belirtiler göstermiyorsa.
-Aşırı uyuma madde kullanımından kaynaklanmıyorsa.
-Aşırı uyuma akıl hastalıkları ve ilaç kullanımı ile ilişkilendirilmiyorsa.
Çok uyumak depresyonla başa çıkmanın bir yolu olarak görünse de kişi uyandığında yine aynı sorunlarla ve aynı ruh halinde olmaya devam eder.
Bu yüzden depresyonu atlatabilmek için dinç olmak çok büyük bir önem arz ediyor. Diğer yandan uyku kalitesinin düzene sokulması ve özellikle gece uykusunun alınması da depresyonun şiddetini olumlu etkilemektedir. Her şeye rağmen kişinin uyku ve depresif ruh hali geçmiyorsa doktordan psikolojik destek alınması önerilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.