Uzmanların Gözüyle Hipnoterapi

Uzmanların Gözüyle Hipnoterapi
Hipnoz’ şu günlerde yine çok konuşuluyor. Yeni kitaplar çıkıyor, programlar yapılıyor. Star Gazetesinden Özkan GÜVEN İşin uzmanlarıyla ‘hipnoz’u masaya yatırdı...

Kimileri sigarayı bırakmak istiyor, bırakamıyor. Çevremizde kilo vermek için olmadık işlere girişenler az mı? Ya da daha başarılı olmanın yollarını arayıp duruyor, uykusuzluğu yenmeye çalışıyoruz. Tüm bu korku ve sorunların çözümünde eski bir teknik şu aralar yine gün-demde: Hipnoterapi. Bir kişi tarafından diğer bir insanın hareketlerini kontrol edebilir şekilde derin uykuya benzer bir duruma getirilmesine hipnoz adı veriliyor. Hipnozda kişinin dikkati içe dönük. Hipnoz sırasında dış dünyadan uzaklaşılıyor. Kendisine verilen telkinler eleştirilmeden analiz edilmeden merkezi sinir sistemine ulaşır. Hipnoterapi ise hipnoz altında yapılan terapi... Yukarıda saydığımız, yaşamımızı olumsuz etkileyen birçok sorun bu teknikle gideriliyor. Ancak uzmanlar uyarıyor: “Hipnoz edilebilirsiniz ama herkes hipnoterapi uygulayamaz. Çünkü eğitim şart!”

LÜTFEN HEKİME BAŞVURUN!

Psikoterapi Enstitüsü’nden Dr. Mehmet Tekneci bu işi sadece doktorların yapması gerektiğini savunuyor: “Hipnoterapi tedaviye yardımcı olan tekniklerden sadece biri. Elbette faydalı olabilir ama bu tekniği motivasyon aracı olarak kullananlar da var. Kesinlikle hekimlerin yapması gerekiyor.”

Yanlış kişilerin yapması durumunda hem hastanın özel alanına müdahale edilmiş olacağını hem de istenmeyen durumlarla karşılaşılacağını belirten Dr. Nevhan Varol ise bu yöntemin tek başına kullanılmasını etik bulmuyor: “Hipnoterapi birçok hastalığın tedavisinde kullanılan psikoteknikler arasında. Ancak tek başına kullanılması etik ve etkili değil.”

NERELERDE KULLANILIYOR?

Hipnoterapinin kullanıldığı alanlar da çok fazla; migren, iktidarsızlık, uykusuzluk, sara, yüksek tansiyon, ruhsal sıkıntı, ruhsal çöküntü, korkular, kleptomani (çalma hastalığı), uyuşturucu madde bağımlılığı, alkol alışkanlığı, obsesyon, şişmanlık, zayıflık, nefes darlığı, egzama, sinir sisteminde duyulan ruhsal orijinli ağrılar, sedef, gastrit, ülser, bel tutulması, kabızlık, eklem romatizması, histeri... Bu rahatsızlıklarla ilgili ne olursa olsun kişinin ilgili uzman doktor muayenesinden geçmiş olması ve biyolojik olarak bir probleminin bulunmaması şart. 

Kendi kendine hipnoz mümkün mü?

Bireysel Gelişim Uzmanı Yasemin Güner 25 yıldır ‘otohipnoz’la ilgileniyor. Bu alanı bireyin kendi zihni ve bedenini basit nefes egzersizleriyle gevşeterek belirli dil kalıpları ile yaşamına olumlu değişiklikleri aktarmak olarak nitelendiriyor. Bir çeşit kendi kendine hipnoz... Güner, otohipnozun öğrenilmesi için bilinçli hipnoz seansına katılmanın şart olduğunu belirtiyor: “Böylelikle gevşemeden sonra ne yapacağını, ne vakit çıkması gerektiğini almış olur. Ayrıca bireye gündelik olumsuz duygu düşünce inanç kalıplarının otohipnozla olumlu yönde nasıl değiştirebileceği öğretilir. Bu yöntem sadece temizlenmiş zihinlerin gün içinde yaşadığı olumsuzlukların birikmemesi amacıyla öğrenilebilir. Başkasının üzerinde denenemez. Asla akıldan çıkarılmaması ve karıştırılmaması gereken ise bu eğitimi alanlar bilmelidir ki otohipnoz, derin bilinçaltı izlerini silmek için değildir. Bu, uzmanlara bırakılmalı.”

Duygular bilinçaltının mürekkebi

Celalettin Uzuner, Avrupa ve Ortadoğu Hipnoz Enstitüsü ve Uluslararası Hipnoz Birliği’nde eğitim gördü. Şimdi de hipnoz eğitimleri veriyor. Eşi Senem Uzuner’le ‘Hipnoterapi’ adlı bir kitap çıkaran Celalettin Uzuner, sabahları erken uyanmak, kilo vermek ve sigarayı bırakmak isteyenlere bu yöntemi şöyle anlatıyor:

“Bilincimiz toplam davranışlarımızın sadece yüzde 2’sini kontrol edebilirken bilinçaltımız davranışlarımızın yüzde 98’ini kontrol eder. Hipnoterapiyle bilinçaltına ulaşabilir ve gerekli değişiklikleri yapacak teknikleri kullanabiliriz. Aksi durumda bilinç, sadece irade gücüyle size yardımcı olabilir. Birçok alışkanlığın yanlış olduğunu çok iyi biliriz ama yapmaya devam ederiz, değil mi? Bu yöntem bilinçaltının her alışkanlığı ve olayı kaydetmek için kullandığı duygularla çalışır. Yani duygular bilinçaltının mürekkebidir. Her davranışımıza ve başımıza gelen her olaya bir duygu yükler, öyle kaydeder. Eğer bir kişinin belli bir olaya verdiği tepkiyi değiştirmek istiyorsanız o olaya bilinçaltının bağladığı duyguyu değiştirmelisiniz. Böylece davranış da değişir; hipnoterapi de çeşitli problemlerin aşılmasına yardımcı olur.”

ÖZKAN GÜVEN / STAR GAZETESİ

[email protected]

Bu haber toplam 4964 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.