Uykusuzluğa karşı yeni yöntem
TGRT - Uykusuzluk çekenler, her gece uyku ilacı alıp almama konusunda karar vermek zorunda. Doktorlar, kronik uykusuzluğun yani insomnianın fiziksel ve ruhsal sağlığı olumsuz yönde etkilediğini, aşırı şişmanlığa, kalp hastalığına ve ağır depresyona yol açabileceğini söylüyor.
10 yıldır uyuma zorluğu çeken Sylvia Bourque, gece yatağa girmeden önce çok telaşlandığını söylüyor. Sylvia Bourque "Gece oldu ve yine uyuyamayıp üç dört saat boyunca tavanı seyredeceğim" diye telaşlanır, adeta çılgına dönerdim," şeklinde konuşuyor.
Kanada'nın Quebec bölgesindeki Laval Üniversitesi'nden Charles Morin, uyku uyuyamama hastalığının birden fazla türü olduğunu söylüyor. Morin, "Bazıları, gece uykuya dalmakta zorlanır. Diğerleriyse gece boyunca uyuyamamaktan şikayetçi. Bazı hastalarsa sabah uyandıklarında hala kendilerini dinlenmiş hissedemediklerini söylüyor," diyor.
Morin'e göre, uykusuzluk hastalığına uzun vadeli bir tedavi yöntemi bulmak zor. Birçok hasta, uyku haplarına bağımlı hale gelirken bu ilaçlar, bir süre sonra etkisini yitiriyor. Morin, kronik uykusuzluk çeken 160 yetişkin hastanın katıldığı bir araştırma yaptı. Hastalara ilk 6 hafta zihinsel davranış terapisi uygulandı. Terapinin hastaları rahatlattığı görüldü.
Hastalar aynı zamanda Zolpidem adlı bir uyku ilacı kullandı. Zolpidem, birçok ülkede Ambien markasıyla satılıyor. Charles Morin "En şaşırtıcı bulgu, uyku uyuyamama hastalığının tedavisinde, zihinsel davranış terapisiyle ilaç tedavisi birlikte yürütüldüğünde bu yaklaşımın uzun vadeli olarak kullanımının uzmanlara cazip gelmesiydi. Ancak edindiğimiz bulgulara göre en iyi yöntem, tedavi başladıktan birkaç hafta sonra ilacı bırakıp terapiyle devam etmek," diyor.
Araştırma sırasında hastaların belirli bir rutini uygulamaları, yatakta geçirdikleri süreyi sınırlamaları istendi. Her gün aynı saatte kalkan hastalar düzenli olarak uyku laboratuvarında tedavi gördü ve günlük tuttu. Davranış terapisi, altı ay sürdü. Charles Morin "İlaç tedavisi devam ettiği sürece hastalar uyku düzenlerini değiştirmek için daha az zaman ve çaba harcıyor," diyor.
Zihinsel davranış terapisi, gece uyandığı zaman Sylvia Bourque'nin hala işine yarıyor. Bourque "Ertesi gün kalkıyor ve kendimi dinlenmiş hissediyorum. Artık tutumum tamamen değişti," şeklinde konuşuyor.
Haberin Videosu
Görüntü |
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.