UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUĞU YAŞAM KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR
TV8 - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Haşim Boyacı, uyku esnasında horlayan ve nefes alma sorunu yaşayanlarda uyku kalitesinin düştüğünü, hastalarda meydana gelen algı bozukluğu ve dikkatsizliğin özellikle trafikte kazalara neden olduğunu bildirdi.
Boyacı, yaptığı açıklamada, KOÜ Tıp Fakültesinde, uyku sırasında yaşanan solunum bozukluklarıyla ilgili hastalıkların teşhis ve tedavisi amacıyla uyku laboratuvarı kurduklarını belirtti.
Göğüs hastalıkları, kulak burun boğaz ve nöroloji anabilim dallarının ortak çabası ile kurulan laboratuvarın maliyetinin 100 bin YTL'nin üzerinde olduğunu ifade eden Boyacı, son derece modern laboratuvarın hizmete girmesiyle büyük bir taleple karşılaştıklarını, hastalara Aralık ayına gün verdiklerini ifade etti.
Toplumun yüzde 2 ile yüzde 5'in uyku solunum bozukluğu yaşadığını bildiren Boyacı, şöyle devam etti:
''Hastanın uyku esnasında yaşadığı apne problemi nedeniyle uyku kalitesi düşüyor. Vücuduna yeterli oksijen gitmemesi ile hastada akciğer damarlarında daralma ve sonrasında nefes darlığı ile hipertansiyon oluşabiliyor. Ayrıca bu rahatsızlık diyabet rahatsızlıklarını da arttıran bir etkiye sahip. Hatta cinsel hayatı da etkiliyor. Yeterli uyku alamayan hasta, uykusuzluk, konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı ve buna benzer sorunlar yaşayabiliyor. Diğer taraftan uyku kalitesi düşen hastalarda meydana gelen algı bozukluğu ve dikkatsizlik, özellikle trafikte kazalara neden oluyor, bu da üzücü sonuçları beraberinde getiriyor. ''
-RİSK ALTINDAKİ GRUPLAR-
Uyku esnasında horlayan ve nefes alma sorunu yaşayanların laboratuvarda çeşitli testlerden geçirildiğini belirten Boyacı, testlerin ardından hastaya teşhis konduğunu, tedavisinin yapılması için ilgili bölüme yönlendirildiğini söyledi.
Boyacı, şunları kaydetti:
''Horlama ve uykuda nefesin durması bir hastalıktır. Alkol ve sigara hastalığı tetikliyor. Hastalık iş verimini azalttığı gibi kişinin günlük performansını da olumsuz etkileyor. Bir kişi de böyle bir hastalık olduğundan söz edebilmek için kişinin uykuda 1 saat içinde en az beş defa solunumunun durması gerekiyor. Bu oran bazı kişilerde saatte 30-60 gibi rakamlara ulaşabiliyor. Kırk yaş üstü erkekler, obezite sorunu olanlar, çenesi geride, dili veya bademcikleri büyük, burnunda eğrilik bulunanlar,ensesi kalın olanlar ve şişmanlar risk altında. Bu sorunu yaşayan herkesin tedavi olması gerekiyor.''
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.