Uçak fobisi ölüme götürüyor
Münevver ÇAKIRTAŞ / BUGÜN
THY İstanbul-Malatya seferini yapan uçakta bir yolcu kalp krizi geçirdi. Uçaktaki doktorlar yolcuya müdahale etse de talihsiz adam kurtarılamadı. Uzmanlar uyarıyor:
Uçak fobisi kalp krizini tetikliyor. Sakin olun ve ilaçlarınızı yanınızdan ayırmayın.T ürk Hava Yolları uçağında yolcu olarak bulunan Musa Karakaş (78), uçak Malatya Erhaç Havaalanı'na inmeden hemen önce kalp krizi geçirdi. Pilot, yolculardan birinin kriz geçirdiğini belirterek, uçakta doktor olup olmadığını öğrenmek için anons yaptı. Bunun üzerine uçaktaki iki doktor nefes darlığı çeken ve kalp krizi geçiren hastaya müdahale etti.
20 dakika boyunca kalp masajı yapan doktorlar Karakaş'ı kurtaramadı. Havaalanına çağrılan 112 Acil Servis ekipleri, Karakaş'ın öldüğünü belirledi. Uçak korkusunun kalp krizini tetiklediğini söyleyen uzmanlar, kişilerin korkularını yenmesi için mutlaka psikolojik destek almaları uyarısında bulundu. THY Eğitim Akademisi'nde "Uçak Korkusu ve Tedavisi" programında ders veren Psikiyatrist Muzaffer Uyar, uçuş korkusunun terapiyle azaltıldığını söyledi. Uyar, fobiler, hiçbir zaman kendi başına ölüme neden olacak fizyolojik bir etki göstermezler. Ancak var olan hastalıklarla birleşirlerse olumsuzluk yaratabilirler. Özellikle kalp hastaları ilaçlarını yanında bulundurmalı" dedi.
ELEKTRO ŞOK CİHAZI OLMALI
İstatistiklere göre elektro şok cihazı kullanıldığı takdirde kalbin durmasından itibaren ilk 8 dakika içinde hastaların ortalama yüzde 40'ı kurtulabiliyor. Ünlü oyuncu Kemal Sunal'ın uçakta kalp krizi geçirmesinden sonra THY, uçaklarındaki elektroşok cihaz sayılarını artırmıştı. Ancak cihazın sayısı hâlâ yeterli değil. ABD'de yapılan bir araştırmaya göre uçuş sırasında ölme riski yerde ölme riskinin 20 katı. Ayrıca uçakta fenalaştığınız zaman, yapılacak tıbbi müdahalenin kalitesi piyango gibi tümüyle şansa bağlı.
Havacılık kuralına göre uçağın pilotu önce uçakta bir doktor olup olmadığını sorar. Böyle bir olasılık yüzde ellidir. Ancak doktor bulunsa dahi o konuda yeterince uzman olmayabilir. Bir cilt doktoru ilk kalp krizi müdahalesini uçakta yapmak zorunda kalabilir. Londra St. Thomas Hastanesi'nden Dr. Peter Leman 'Eğer 3 bin metrede kalp krizi geçirdiyseniz, uçağın en yakın havaalanına inmesi için en az yarım saat geçer. Bu süre acil bir durum için çok uzundur. Bu yüzden her uçakta elektroşok cihazı bulunmalı" diyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.