Türkiye'ye Özgü Zeka Testi Çalışması Başlatıldı
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Hakan Sarı, Türk akademisyenler tarafından geliştirilecek "Türk Zekâ Testi" çalışmalarına başladıklarını söyledi. Avrupa Birliği'nin Merkezi Finans ve İhale Birimi (CFCU) ile yapılan görüşmelerde 200 bin euroluk kaynak sözü aldıklarını belirten Sarı, "Böylelikle zeka testinin geliştirilmesi için ilk adım atılmış oldu. Artık bizim kendimizin de geliştirdiği bir test olacak" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı, Türk akademisyenler tarafından geliştirilen "Türk Zekâ Testi" çalışmalarına başladığı bildirildi. MEB'e Göre Wisc-R II versiyonu demode bir test.
SÜRDÜRÜLEBİLİR TEST
Testi her yıl gözden geçirip yeni şartlara ve çocukların gelişim özelliklerine uygun hale getireceklerini ifade eden Sarı, testin aynı zamanda sürdürülebilir olacağını vurguladı. "Türk Zekâ Testi"nin, bundan sonraki testlerin uyum ölçeklerinde gelişmesi için bir model olacağını da anlatan Sarı, "Örneğin çocuk güzel sanatlarda üstün yetenekliyse, bunların ayırt edilmesi ile ilgili ölçekler de öğrenilmiş olacak" diye konuştu.
Türkiye'deki üniversitelerde bazı akademisyenlerin bu konuda yapılmış çalışmaları olsa da, üzerinde çalışılacak testle artık ilk standardizasyonun yapılmış olacağının altını çizen Sarı, Türkiye'de bugüne kadar üstün yetenekli veya zihin engelli çocukların tanımlanmasında başka ülkelerin geliştirdiği testlerin kullanıldığını söyledi. "İlk defa 'Türk Zekâ Testi' dediğim test, Türk akademisyenler tarafından geliştirilmiş, Türkiye'nin testi olacak. Bunu da MEB yapmış olacak" diyen Sarı, testin Türkiye'nin sosyal, ekonomik, kültürel bağlarının bulunduğu diğer ülkelerde de tanıtılacağını vurguladı. Diğer ülkelerin bu testi kendi dillerine çevirerek kullanabileceklerine değinen Sarı, sadece Türk Cumhuriyetleri ya da İslam ülkelerinin değil, farklı kültürlerdeki ülkelerin de, Türk Zekâ Testi'ni "en gelişmiş sistem" olacağı için kullanacağına inandığını kaydetti.
ORGM Başkanı Hakan Sarı: Wisc-R II Demode Bir Test
Türkiye'de IQ ölçümü için demode olmuş WISC-R 2 testinin kullanıldığını belirten MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Sarı, Bakan Dinçer'in milli zeka testi geliştirilmesi için talimat verdiğini söyledi.
TÜRKİYE yıllardır kullandığı, ABD üretimi 'WISC-R 2 ' adlı demode olmuş zeka ve yetenek testini rafa kaldırıyor. Bunun yerine Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) öncülüğünde üretilecek 'Milli Zeka Testi' ve 'WISC-R' testinin Türk kültürüne uyarlanmış yeni versiyonu kullanılacak.
TBMM Üstün Yetenekli Çocukları Araştırma Komisyonu, Türk çocuklarının zeka ve yeteneklerinin ölçümünde uygulanan 'WISC-R-2' adlı testin, gelişmiş ülkeler tarafından yaklaşık 30 yıl önce terk edildiğini saptadı. Komisyon'da söz alan AK Partili Üye Çiğdem Münevver Ökten, halen kullanılmakta olan eski sistemin birçok sakıncası bulunduğunu belirterek, 'Türk çocuklarımızın yetenekleri ve zekalarının WISC-R 2 üzerinden ölçülmesi, yarışa 5 - 0 geride başlamaktır' dedi.
Birçok ülkede 'WISC-R 5 ' adlı son versiyona geçildiğine dikkat çeken Komisyon, yıllar öncenin kısıtlı bilimsel verileri ile hazırlanan ve kültürümüze uymayan demode olmuş 'WISC-R 2' testinden vazgeçilerek, 'Türkiye'nin kendi Milli Zeka Testini Üretilmesi' görüşünü benimsedi.
Komisyona aynı yönde bilgi veren Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Hakan Sarı da, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in, konuyla bizzat ilgilendiğini ifade ederek, 'Sayın Bakanımız Milli Zeka Testi'nin geliştirilmesi için talimat verdi. Üniversitelerimizle yazışma yaparak, kendi zeka testimizi geliştirme çalışmalarımızı başlatıyoruz. Yine bakanımızın talimatıyla 'WISC-R' testinin 4'üncü versiyonunu satın alıp Türk kültürüne uyarlayacağız' dedi.
Türk çocukları 5-0 geride başlar
- Çiğdem Münevver Ökten (AK Parti): Türk Psikologlar Derneği şu anda WISC-R 4'ün üzerinde çalışıyorlarmış yoğun bir şekilde. Ama bizim Türkiye'de yıllardır uygulanan WISC-R 2 testi. Halbuki dünya şu anda WISC-R 5'te; düşünün. Bölgesel farklılıkları da göz önünde bulundurarak, insanların kültürlerini, ananelerini, geleneklerini de doğru orantılı olarak göz önünde bulundurarak mutlaka kendimize ait bir test geliştirmek zorundayız. Çocuklarımızın yetenekleri ve zekalarını biz eğer WISC-R 2'nin üzerinden tanımlamaya, değerlendirmeye kalkarsak, bırakın 1-0'ı, 5-0 geriden başlamış oluruz.
Hasan Sarı (Genel Müdür): Türkiye'de zeka testi olarak WISC-R'ın 2. versiyonu kullanılıyor. Çok demode olmuş! Türkiye çok büyük bir ülke ve ülkemizde psikometristler var. Bu konuda bir komisyon kurarak kendimize ait bir testimizin geliştirilmesi gerektiğini söylemek istiyorum. Sayın Bakanımızın da talimatları bu şekilde. Bütün üniversitelere yazı yazarak özellikle 'zeka testi' adı altında kendimize ait olan bir test geliştirme çalışmalarını da başlatıyoruz. Bu dönemde Amerika'da 5. Versiyonu çıkan WISC-R Testi'nin 4. Versiyonunu satın alarak, Türkiye'ye adapte olma, uyarlama çalışmalarını da başlatmış olacağız. Dolayısıyla, bununla da ilgili yine bir komisyon kurmamız gerekiyor. WISC-R testlerinde yer alan soruların mutlaka Türkiye'ye uyarlanması gerekiyor. Örneğin bir soruda, 'aşağıdakilerden hangisi bir yönüyle farklıdır?' diyor. Orada mikrodalga var, gaz ocağı var, bilmem ne var. Şimdi mikrodalgayı kaç kişi, kaç tane çocuk bilir? Biz bunları eleştiriyoruz, o yüzden kendi testimizi geliştirmeliyiz.
Kaynak: Ebru TOKTAR ÇEKİÇ / AKŞAM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.