Türkiye'de Akıl ve Ruh Sağlığı Alanında Bir İlk
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü işbirliği ile yürütülen “Özürlü Hizmetlerinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında 18 Kasım 2011 Cuma günü İstanbul’da akıl ve ruh sağlığı sivil toplum kuruluşları toplantısı düzenlendi.
Toplantının açılışında konuşan Bakan Fatma Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını tanıtarak toplumda desteğe ihtiyaç duyan tüm kesimler için çalışan ve benzer hizmet veren Genel Müdürlüklerin tek bir çatı altında birleştirilmesiyle hizmet etkinliğinin ve kalitesinin yükseleceğini ifade etti. Devlet karşısında özürlülerin artık pasif hizmet alıcıları olmadığını, hizmetlerin planlanması ve sunumunda “etkin paydaşlar” olarak görüldüğünü söyleyen Bakan, bu anlayışla hizmet sağlayıcı kurumlar ile özürlü temsilcileri arasındaki işbirliğinin önemine vurgu yaparak, “Aramızdaki köprüleri güçlendirmeliyiz. Damdan düşenin halinden en iyi damdan düşen anlar. 2012 yılından itibaren hizmetlerimizin planlamasını hep birlikte yapmalıyız. Bu toplantıyla bugüne kadar yapılanlar, yapılamayanlar, yapılması istenenler, tüm çalışmalarımızı ilgili taraflarla görüşerek planlamayı hedefledik.” dedi.
Toplantıda söz alan Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi ise ayrı ayrı her özür grubuna yönelik yürütülecek hizmetler ve üretilecek politikalar ile ilgili olarak çalışmalar yapıldığını belirtti. Çiftçi, şizofreni ve otizmli bireylere yönelik sunulacak hizmetler toplumdan soyutlayıcı değil kaynaşma eksenli olması gerektiğinden ve bu yönde çalışma yaptıklarından söz etti.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Ruh Sağlığı ve Özürlülük Program Koordinatörü Dr. Ledia LAZERİ tarafından “Özürlü Bireyler İçin Hizmet Geliştirilmesi Projesi” de tanıtıldı. Söz konusu proje ile Türkiye’de özürlülere yönelik hizmet standartlarının ve bakım kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla, odak noktası ruhsal bozuklukları bulunan bireyler olmak üzere kurum bakımına alternatif toplum temelli bakım hizmetlerine yönelik entegre bir pilot model geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Kaynak: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Basın Müşaviri, Kenan ÖNALAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.