Türk PDR Derneği: PDR'nin Klinik Psikolojiden Dışlanması Kabul Edilemez

Türk PDR Derneği: PDR'nin Klinik Psikolojiden Dışlanması Kabul Edilemez
Ruh Sağlığı Yasa Tasarısı'nda Deniz Depboylu Tarafından yapıldığı öne sürülen son dakika değişikliği ile ilgili Türk Psikologlar Derneğinin Açıklamasına Türk PDR Derneği'nden sert tepki: PDR Dışlanamaz...

Türk PDR Derneği'nin web sitesinden yapılan yazılı açıklamanın ayrıntıları şöyle:

Ruh Sağlığı Yasa Teklifiyle İlgili Tartışmalara Yönelik Açıklama

Türkiye’de bir ruh sağlığı yasası gerekliliği uzun süreden beri ruh sağlığı mesleklerinin gündeminde olmuştur. Çünkü ülkemizde karmaşıklaşan ve gittikçe de zorlaşan yaşam şartları karşısında bireyler fiziksel, maddi sorunların yanı sıra ruhsal olarak da zorlanmakta, ruh sağlığı hizmetleri alanındaki hizmet alan ve hizmet verenlerin sorunları da buna paralel olarak artmaktadır. Tüm bu sorunlarla bilinçli, programlı bir şekilde başa çıkabilmek için; hakların, sınırların ve yetkilerin açık ve net olarak belirlendiği bir toplumsal sözleşmeye, açıkçası “Ruh Sağlığı Yasasına” acilen ihtiyacımız olduğu tüm taraflarca kabul edilen bir gerçektir.

TÜRK PSİKOLOGLAR DERNEĞİNİN AÇIKLAMASI İÇİN TIKLAYINIZ

Bu ihtiyaçtan hareketle Aydın Milletvekili Sn. Deniz Depboylu öncülüğünde ülkemizdeki ruh sağlığı meslek derneklerinin (Türkiye Psikiyatri Derneği, Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği, Psikiyatri Hemşireleri Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Çocuk Gelişimi ve Eğitimcileri Derneği, Özel Eğitimciler Derneği ve Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği) katılımı ile yaklaşık bir buçuk yıllık bir ruh sağlığı hazırlama çalışması sürdürülmüştür. Hazırlanan metin tüm dernek temsilcilerinin beklentilerini karşılamasa da daha büyük oranda uzlaşılan metin Sn. Deniz Depboylu tarafından TBMM Başkanlığına “Ruh Sağlığı Yasası" teklifi olarak sunulmuştur.

Bize göre, bu yasa teklifinin en önemli kazanımlarından biri ruh sağlığı meslek gruplarının bir araya gelebilmesi, yüz yüze iletişim kurabilmesi ve aracılara ihtiyaç duymadan birbirlerini anlayabilmesidir. İkinci önemli kazanımı ise PDR’ci bir milletvekilini ruh sağlığı yasa teklifinde tüm paydaşların bir araya gelmesinde öncülük etmesidir.

Burada asıl tartışılan konu klinik psikolog tanımı üzerinde olmuştur. Mevcut yasalarımızda bulunan klinik psikolog tanımı şu şekildedir: “EK MADDE 13 − a) Klinik psikolog; psikoloji veya psikolojik danışma ve rehberlik lisans eğitimi üzerine klinik ortamlarda gerekli pratik uygulamaları içeren klinik psikoloji yüksek lisansı veya diğer lisans eğitimleri üzerine psikoloji veya klinik psikoloji yüksek lisansına ilaveten klinik psikoloji doktorası yapan sağlık meslek mensubudur”. Türk Psikoloji Derneği temsilcilerinin sunduğu yeni tanım ise şu şekilde olmuştur: ”d. Klinik Psikolog: Psikoloji lisans eğitimi üzerine klinik psikoloji alanında yüksek lisans ve/veya doktora yapmış veya psikoloji lisans programında bir yıl bilimsel hazırlık eğitimi ve klinik psikoloji yüksek lisans eğitimi üzerine klinik psikoloji doktorası yapmış meslek mensubudur.”

Bu getirilen yeni tanım PDR ailesinde tartışmalara neden olmuş ve hak kaybı olarak değerlendirilmiştir. Bir PDR uzmanı da olan ve yasa teklifinin hazırlanmasına liderlik etmiş olan Sn. Deniz Depboylu da PDR alanındaki meslektaşlarının ve öğrencilerin haklı taleplerine kulak vermiş ve bizce de doğru olan bir girişimde bulunmuştur. Tüm taraflarca bilindiği gibi yasa teklifleri önergelerle geliştirilebilir. Bu en demokratik bir haktır. Bu oyunbozanlık olmayıp demokrasinin işletilmesidir.

Dolayısı ile bir dernek başkanın diğer ruh sağlığı mesleklerini yok sayarak, böyle bir yasa tasarısının hazırlanmasına liderlik eden, ruh sağlığı meslek örgütlerini aynı masa etrafında toplayan ve TBMM’ne sunulmasında öncülük eden değerli bir siyasetçi meslektaşımıza, Sn. Depboylu’ya karşı eleştirilerini üzüntüyle karşılıyoruz. Ayrıca, bir PDR doktoralı dernek başkanının PDR’yi sürecin dışında tutmaya çalışması anlaşılır ve kabul edilebilir durum da değildir.

Türk PDR Derneği Genel Merkezi olarak uzlaşıdan ve yüz yüze iletişimden yanayız. Ancak medya yoluyla yapılan açıklamalara ve bazı haksız eleştirilere cevap hakkı olarak bu açıklamanın yapılması zorunluluk olmuştur.

Türk PDR Der. olarak hiçbir dernek ve şahsı hedef göstermeden ruh sağlığı yasa tasarısının eksik ya da uzlaşılmayan konularının TBMM’de komisyon aşamasında ele alınmasının yararlı olacağı düşünmekteyiz. Önceliğimiz ruh sağlığı alanında hizmet alanların haklarının savunulmasıdır.

Saygılarımızla,

 

Doç.Dr. Cengiz ŞAHİN

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Deneği adına

Genel Başkan

Bu haber toplam 11112 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum