Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tüp mide ameliyatı nedir? Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır? Gherlin hormonu nedir? Tüp mide ameliyatı nasıl kilo vermeyi sağlar? İşte ayrıntılar

Obezite için uygulanan birçok cerrahi seçenek vardır. Tüp mide, obezite cerrahisi kapsamında 2001 senesinde ilk defa uygulanmıştır. Tüp mide ameliyatı diğer cerrahi operasyonların uygulanamayacağı kadar obezite sorunu olan kişilere uygulanması için düşünülmüş olsa da, tüp mide ameliyatı, yani sleeve gastrektomi gerçekleştirilen kişilerin tahmin edilenden çok ve daha önemlisi yeterli ölçüde kilo kaybettiğinin ortaya çıkması sayesinde, bu teknik tek başına uygulanabilen bir obezite ameliyatı olarak tıbbi litaratüre girmiştir.

 

Tüp mide ameliyatı nedir?

Sleeve gastrektomi, yani tüp mide ameliyatı mide boyutunun muz boyutuna ulaştırılması anlamına gelir. Midenin büyük kenarı kesilir ve çıkartılır. Mide hacminin ortalama olarak %80-85 küçültülmüş bir mide tüpü oluşturulur. Tüp Mide ameliyatında, iki sistem ile kilo kaybı yaşanır. 

Bu sistemler ise:

• Mide hacminin küçültülmesi sayesinde mekanik bir kısıtlama,

• Mide hareketlerinin küçültülmesi sayesinde yaşanan kilo verme.

Ghrelin şeklinde ifade edilen bir maddeyi üreten mide dokusu alındığında hasta daha az açlık hissetmeye başlar. Bu hormoni hormonsal bir değişiklik yaşanmasına sebep olur. Bu hormonsal değişiklik de doğal olarak kilo kaybı sağlar. Ghrelin, midenin fundus şeklinde anılan üst parçasındaki oksintik hücreleri tarafından üretilen 28 amino-asitlik bir peptit protein şeklinde ifade edilmektedir. Ghrelin, mideye ve pankreasta giden özel hücreler tarafından üretilen bir hormondur. Midede ghrel salgılayan hücreler arasında fundus veya midenin üst kısmında P / D1 hücreleri bulunur ve pankreasta ghrelin salgılayan hücrelere epsilon hücreleri denir.

Peki, gherlin hormonu nedir?

Ghrelin açlığı teşvik eden başlıca hormonlardan biridir. Ghrelin düzeyleri yemeklerden önce yükselir ve yemeklerden sonra azalır, bu mekanizma kökleri hipotalamusta bulunur. Yanal hipotalamus çıkarılırsa,beslenme daha az olur ve ciddi kilo kaybı ve ölümle sonuçlanır. Ventromedial hipotalamus çıkarsa, beslenme artar ve kilo alımı ve şiddetli obezite meydana gelir.

Ghrelin etkilerini ortadan kaldıran bir hormon, vücuttaki yağ veya yağ dokusu tarafından üretilen leptindir. Leptin, bir yemekten sonra doygunluğu veya doluluk hissi uyandırır. Leptin seviyesi yüksek olduğunda açlık azalır. Ghrelin açlığı arttırdığından, küçük bir öğünle bile olsa, doymamışlığı artırmak için çeşitli kilo verme prosedürleri, ghrelin seviyesini düşürmeyi hedeflemektedir. Ghrelin açlık ve dolayısıyla kilo alma konusunda önemli bir rol oynamaktadır. Büyüme hormonu sekretagogu (GHS) reseptörü olarak da adlandırılan ghrelin reseptörü 1996'da keşfedildi. Ghrelin terimi hormonun salgılayan bir peptid olarak rolüne dayanıyor. Ghrelin, beyindeki yeni ortamlara uyum ve yeni süreçler öğrenme kabiliyetine işaret eden nörotrofi adı verilen bir süreç için de önemlidir. Araştırmalar, ghrelin'in kandan beynin hipokampusuna girdiğini ve öğrenmeyi ve hafızayı arttırmak için sinirler ve hücreler arasındaki bağlantıları değiştirdiğini ileri sürüyor. Öğrenme, gün boyunca ve ghrelin seviyeleri daha yüksek olduğunda karın boşaltıldığında en etkilidir.

Tüp mide ameliyatında ise bu açlık hormonu alındığı için iştah azalır ve kilo kaybı doğal olarak meydana gelir. Diğer obezite cerrahi yöntemlerinde olduğu gibi tüp mide ameliyatı da laparoskopik olarak uygulanmaktadır.  Ortamala olarak 6 küçük delikten uygulanan tüp mide ameliyatı, ameliyatın laparoskopik yapılması sayesinde de iyileşme sürecinin oldukça kısa olmasıya avantajlıdır.

Ameliyat esnasında kalan midenin inceliği mide içerisine uygulanan bir tüp sayesinde olur. Kesilme işlemi sonrası midenin yaklaşık olarak %80 lik bölümü alınmış olur. Ameliyattan sonra kalan mide tıpkı muz biçiminde bir tüpü andırır. Bu sebeple de ameliyata tüp mide ameliyatı denir.

Tüp mide ameliyatı nasıl kilo vermeyi sağlar?

Tüp mide ameliyatı ile mide küçüldüğü için tüketilen besin miktarı da azalmaktadır.  Tüp mide ameliyatından sonra midenin oldukça ince olması sayesinde ufak porisyonlarla yeterli tokluk sağlanmaktadır. Tüp mide ameliyatı günümüzde en avantajlı obezite cerrahilerinin başında gelmektedir.

Kaynak: drerolvural.com

Kaynak:Aktüel Psikoloji

Bu haber toplam 4753 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.