TPD'den Sahte Psikolog Uyarısı

TPD'den Sahte Psikolog Uyarısı
Türk Psikologlar Derneği Son dönemde özellikle sosyal medya ve internet üzerinden psikoloji eğtimi olmayan kimi kişilerin kendilerini psikolog olarak tanıttığına dikkat çekerek kamuoyunu sahte psikologlar konusunda uyardı.

Aktüel Psikoloji / Haber Merkezi


Türk Psikologlar Derneği Son dönemde özellikle sosyal medya ve internet üzerinden psikoloji eğitimi olmayan kimi kişilerin kendilerini psikolog olarak tanıttığına dikkat çekerek kamuoyunu sahte psikologlar konusunda uyardı.

Türk Psikologlar Derneğinin web sitesinde konuyla ilgili yayımlanan yazılı açıklamada şu ayrıntılara yer verildi.


Kamuoyunun Dikkatine;

Son dönemde özellikle sosyal medya ve internet üzerinden psikoloji eğtimi olmayan kimi kişilerin kendilerini psikolog olarak tanıttığını görmekteyiz. Bu kişilerin kendileri hakkında gerçeği yansıtmayan bilgiler verdikleri hatta kimilerinin sahte diplomayla kendilerini uzman psikolog olarak tanıttıkları medyada da yer aldı.

Psikolojik müdahaleler psikoloğun ve danışanının aktif katılımını gerektiren bir süreçtir. Psikoterapi veya psikoloji danışmanlık süreci problemin yapısı, nedenleri, ne kadar zamandır devam ettiği gibi birçok faktörden etkilenir ve bu sürecin ne kadar devam edeceği bu konuda uzman olan psikolog tarafından belirlenir ve danışanıyla paylaşılır. Psikolojik problemler bir seansta, tek oturumda, telkinle ya da manevi destekle iyileşmezler. Psikologlar sizinle ancak profesyonel ilişkiler kurarlar, danışanlarıyla profesyonellik sınırları dışında görüşmez, buluşmaz, zaman geçirmezler, meslek etik kurallarını bilir ve buna uygun davranırlar.

Psikoloji hizmeti almaya ihtiyaç duyduğunuzda:

1. Görüştüğünüz kişinin bu konuda uzman olduğundan emin olun. Bunun için hangi üniversiteden ve hangi bölümden mezun olduğunu sormaktan çekinmeyin. Görüştüğünüz kişinin 4 yıllık bir psikoloji lisans programından mezun olup olmadığını sorun. Eğer bu kişi kendisini Klinik Psikolog olarak tanıtıyorsa bu alanda alınmış bir yüksek lisans derecesine sahip olduğundan emin olun

2. Eğer bir test uygulaması yapılacaksa bu uygulamayı yapacak kişinin test eğitimi alıp almadığını, geçerli bir sertifikası olup olmadığını sorun.

3. Eğer bu kişi size sorununuzun bir görüşmede geçeceğini söylüyorsa, diğer meslektaşlarını kötülüyorsa, bu konuda tek uzmanın kendisi olduğunu söylüyorsa lütfen bunlara itibar etmeyin.

4. Görüştüğünüz psikolog Türk Psikologlar Derneği üyesi ise ve etik olmayan uygulamalar yapıyorsa bu kişiyle ilgili olarak Türk Psikologlar Derneği Etik Komisyonuna şikâyette bulunun.

TPD Etik Yönetmeliği için; http://www.psikolog.org.tr/turkey-code-tr.pdf 

Kamuoyunun dikkatine saygıyla sunarız

Türk Psikologlar Derneği

Yönetim Kurulu

09.12.2013 

İlgili Haberler
Bu haber toplam 7743 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.