Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri Kuruluyor

Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri Kuruluyor
Sağlık Bakanlığı, akıl ve ruh hastaları için Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri kuruyor.

MURAT PALAVAR / YENİ ŞAFAK


Sağlık Bakanlığı, akıl ve ruh hastaları için Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri kuruyor. Türkiye'de 250 yerde oluşturulacak merkezlerle hastalara kriz dönemlerinden önce de rehabilitasyon ve psiko-eğitim imkanı sağlanacak.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Sağlık Bakanlığı Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Danışmanı Dr. Gazi Alataş, akıl hastalarının tedavisi noktasında bakanlığın köklü bir politika değişikliğine gittiğini ve 'Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri'nin (TRSM) kurulacağını söyledi. Sistemle Türkiye'de akıl ve ruh hastalıkları tek çatı altında toplanacak ve bu sayede akıl hastaları takip altına alınacak.

HASTAYA EVDE HİZMET

Doktorlar hastaların ayağına giderek hasta takipi yapacak. Diğer hastanelerdeki iş yükü de azalarak Türkiye'de ruh ve sinir hastalarının teşhis ve tedavide ivme kazanılacak. Dr. Alataş, insanların sadece kriz anında hastaneye geldiğinde hizmet aldıklarını, sistemle artık insanların yaşadığı yerde kriz anından önce teşhis ve tedavilerinin yapılacağını kaydetti.

250 MERKEZ KURULACAK

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Sağlık Bakanlığı Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Danışmanı Dr. Gazi Alataş, sistem için çalışmaların başlatıldığını, Türkiye çapında 250 merkezin kurulacağını ifade etti. İstanbul'da yapılacak merkezlerle ilgili yer ve arsa arayışını başlattıklarını da dile getiren Alataş, yerel yönetimlerle işbirliğine giderek çalışmaların sürdüğünü söyledi. Sistemin Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği AB İlerleme Raporu'na da yer aldığını anlatan Alataş, "Birçok ilçede sistem başlatıldı. Bolu'da da sistem devrede. İngiltere ve İtalya 20 yılda bu sisteme geçti" diye konuştu.

ÜLKEMİZE NE GETİRECEK?

Dr. Alataş, TRSM'lerin ülkemize birçok katkıları da beraberinde getireceğini vurguladı. Alataş, "Halen yürüyen sistemde hastalar bir şekilde hastaneye gelmekte ve poliklinikte doktor tarafından görülüp ilacı yazıldıktan sonra yaşadığı yere gönderilmekte. Yatarak tedavi gereken akut hastalar hastaneye yatırılmakta ve iyileştikten sonra kontrole çağrılmaktadır. Bu hastaların gerçeği değerlendirme yetilerinde bozulma olduğu için hastalıklarını kabul etmeme ve kontrole gelmeleri gibi durumlarda akut ataklar ortaya çıkabilmektedir" diye konuştu.

Yatak ve psikiyatrist yetersiz

Türkiye'de yatak ve psikiyatrist yetersizlik bulunduğuna işaret eden Dr. Alataş, "Bu, hastalara verilen tedavi hizmetini sınırlamaktadır. Sonuçta hastalar toplumda, ama problemli kişiler olarak yaşamaktadır. Bu da hastalar hakkında kötü önyargıların güçlenmesi ve hastaların damgalanmalarıyla sonuçlanmaktadır" dedi. Ruhsal bozukluk yaşayan insanların kriz öncesi müdahale edileceği merkezler sayesinde istenmeyen pek çok olayların önüne geçileceğini belirten Alataş, "Kriz öncesi tedavi imkanı sağlanacak, intihar, rehin alma gibi olayların önüne geçilecek" diye konuştu.

200 bin kişiye 1 merkez

Sağlık Bakanlığı, 200-500 bin kişiye, 1 TRSM açılmasını planlanlıyor. Avrupa standartlarında hizmet verilecek merkezlerde ağır ruhsal rahatsızlığı olan hastalar ile aileleri bilgilendirillecek. Hastanın ayaktan tedavisinin de yapıldığı ve takip edildiği merkezlerde psiko-eğitim, iş-uğraş terapisi yöntemleriyle yaşama becerileri arttırılacak

Bu haber toplam 4876 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.