Tırnak Yemek Psikolojik

Tırnak Yemek Psikolojik
Çocuklukta başlayan tırnak yeme alışkanlığına kıskançlık, şiddet ve aşırı baskı neden olabiliyor. Altta yatan etkenler saptanıp önlemler

Alınmazsa bu alışkanlık ileride problemlere yol açıyor
Yetişkinlerde tırnak yeme alışkanlığının, çoğunlukla çocukluk döneminden gelen bir davranış olduğunu söyleyen Psikolog Merve Tepeli Yürüten, bu alışkanlığın nedenlerini ve ondan kurtulma yöntemlerini anlattı. Bu dönemde aile içinde aşırı baskılı ve otoriter bir tutumun olması, çocuğun sürekli azarlanarak eleştirilmesi, kardeş kıskançlığı, şiddet, yetersiz ilgi ve sevgi, okul başarısızlığı gibi etkenler, oluşan stres ve gerginliğin sonucunda tırnak yeme davranışının gelişmesine neden olmaktadır. Ayrıca aile içinde tırnak yiyen bir modelin, çocuk tarafından taklit edilmesi de önemli bir etken olabilmektedir.
Stres tetikliyor
Çocukluk döneminde, bu alışkanlığın kazanılmasında neden olan etkenler saptanarak çözüme ulaştırılmazsa, tırnak yeme sorunu gençlik ve yetişkinlik dönemlerinde de tekrarlayabiliyor. İş ya da özel yaşamdaki stresli ortamlar, bu alışkanlığı tetikleyebilir. Kişi böyle anlarda tırnak yiyerek kendini sakinleştirmeye çalışır. Yetişkinlerde de aynen çocukluk döneminde olduğu gibi kaygılar ve çatışmalar azaldığında alışkanlığın dozu da azalır. Ancak aynı döngüde sorunlar arttığı zaman, tırnak yeme davranışı geri gelir. Bu açıdan bakıldığında tırnak yeme alışkanlığı bir sebep değil, kişinin sahip olduğu bozukluğa karşı oluşturduğu bir sonuçtur.
Alışkanlıktan kurtulun
Çocukken ortadaki sorunun kaldırılması halinde kendiliğinden yok olabilecek bu alışkanlık, yetişkinlik döneminde kişinin kendi isteği ve çabasıyla yok edilebiliyor. Genelde kişiler bu konudaki bağımlılıkları konusunda ısrarcı olsalar da kararlılıkları ve aldıkları profesyonel destekler davranışın sönmesinde etkili olmaktadır. Son yıllarda kullanılan farklı tatlardaki ojeler de, tırnak yeme alışkanlığının tedavisinde etkili olmaktadır. Profesyonel yardım için başvuran kişilerin kaygılarını nasıl azaltabilecekleri, sorunlarla nasıl baş edebilecekleri konusunda beceri kazanmalarını sağlayan terapötik yaklaşımlar, tırnak yeme alışkanlığının tedavisinde oldukça etkilidir. 

İlgili Haberler
Bu haber toplam 5353 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.