T. Psikologlar Derneği'nin Terapi Merkezleriyle İlgili Basın Bildirisi
Türkiye Psikologlar Derneği Terapi Merkezlerinin kapatılmasıyla ilgili bir Basın Bildirisi yayımladı. sözkonusu bildiride yer alan ayrıntılar şöyle:
Varolan ve 1928'de çıkartılan TEK KANUN (1219 sayılı "Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarz-ı İcrasına Dair Kanun") 'doktor' ve 'hasta' ilişkilerini, yani TIBBİ müdahale gerektiren 'hastalarla' tıp fakültesi mezunu 'doktorlar' arasındaki ilişkileri ve doktorların devletle ilişkilerini düzenlemiştir.
Türkiye'de psikologların faaliyetlerini düzenleyen bir yasa veya yönetmelik de yoktur. Eğitim, spor, gelişim, endüstri ve örgütsel yaşam gibi alanlarda hizmet veren psikologların etkinlikleri, farklı bakanlıkları ilgilendirmekte olup yaptıkları işlerin tıbbi müdahale ile ilgisi yoktur. Psikolojik Hizmetler alanında yasal düzenleme yapılırken bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.
Sağlık Bakanlığı Psikolojik Danışmanlık ve Psikoterapi hizmetini yukarıda belirtilen Kanuna göre TIBBİ müdahale olarak yorumlamakta ve bu nedenle Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce yayınlanan genelge uyarınca 'Özel Psikolojik Danışmanlık' adı altında faaliyet gösteren merkezleri kapatmaktadır.
Türk Psikologlar Derneği yaklaşık 30 yıldır meslek yasası için yoğun çaba göstermektedir. (Bkz. TPD Meslek Yasası Çalışmaları kitabı)
Bu çabalara rağmen Sağlık Bakanlığı tarafından faaliyetleri YILLARDIR hiçbir kanunla veya yönetmelikle düzenlenmeyen psikolojinin çeşitli alt dalları, örneğin endüstri, insan kaynakları, sanayi, spor, adli kurumlar, eğitim, özel eğitim gibi pek çok alanda hizmet veren PSİKOLOGLARIN Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmesi ve kapatılması YANLIŞTIR!
Bu kadar farklı alanda faaliyet gösteren psikologların artık bağımsız bir meslek elemanı olarak kabul edilmesi gerekmektedir.
Psikolojik Danışmanlık merkezlerini kapatmak için verilen tebligatlarda 'ruhsatsız faaliyet' gösterildiğine işaret edilmektedir. Meslek yasası olmayan ve meslek grubu olarak tanınmayan kişilerin meslek icrasında bulundukları yerlerin Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması zaten mümkün değildir.
Sağlık Bakanlığı tarafından 'tanınmayan' bir meslek grubunun Sağlık Bakanlığı tarafından 'denetlenmesi' de mümkün değildir!
Psikologların şu anda yaşadığı krizin yasal düzenlenmelerle (yasa, yönetmelik veya mevzuat) çözümlenmesi gerekir.
Bu yasal düzenlemelerle psikolojik destek ve psikoterapi verebilecek kişilerin yetkinlikleri (eğitim ve beceri gereklilikleri) belirlenecektir. Bu düzenlemeler sonuç olarak HALKI KORUYACAK, yani psikologların verdikleri hizmetlerin kalitesi denetlemeye açık hale gelecektir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.